La Generalitat busca com trobar punts negres i instal·lar clavegueram després del tancament de platges

Es convocarà a una reunió amb els ajuntaments més importants afectats, regants de la Confederació Hidrogràfica i tècnics de la Conselleria per començar a treballar en sol.lucions "circumstancials".

La Generalitat Valenciana està estudiant engegar, amb la col·laboració d’ajuntaments, un pla per a localitzar “punts negres” i dur a terme la instal·lació de xarxes de clavegueram i connexions a xarxes de depuració que eviten que es repetisquen episodis de tancaments de platges com els succeïts en les últimes setmanes en la província de València a causa de la presència del bacteri Escherichia coli per damunt dels nivells permesos.

Així ho ha avançat el director general de l’Aigua de l’administració autonòmica, Manuel Aldeguer, en declaracions als mitjans després que en les últimes setmanes la presència de bacteris haja obligat a tancar platges a l’entorn de la ciutat de València. En concret, s’han vist afectades les de la Malva-rosa i la Devesa de València, en el municipi d’Alboraia, Massamagrell i El Puig.

El director general ha explicat que “hi ha una legislació que obliga a fer analítiques que ens porten a fer uns 4.000 anàlisis al llarg de l’estiu”. Quan es troba “alguna cosa irregular” que indique que pot haver-hi algun tipus d’abocament s’intensifica el mostreig i els ajuntaments, molt preocupats per aquests temes perquè molts compten amb banderes blaves, també realitzen de nou la mostra, la qual cosa fa que “siga més fàcil detectar qualsevol problema per xicotet que siga”.

En aquest sentit, ha recalcat que els problemes detectats aquests dies són “de poca intensitat tant en durada com en concentració o quantitat d’E.coli”. Sobre l’origen, ha asseverat que “s’ha descartat totalment les depuradores” i també que poguera deure’s a algun creuer.

“La realitat és més quotidiana i més senzilla: estem en unes comarques amb activitat agrícola intensa històrica que usen l’aigua d’aqüeductes, séquies i assarbs per a donar de menjar a animals i altres qüestions domèstiques i s’han desenvolupat vivendes sense col·lectors ni xarxes de clavegueram connectats directament a séquies, la qual cosa fa que l’eliminació del problema siga complexa”.

“No hem de pensar que ho anem a resoldre en quatre dies però sí que, si no ens fiquem ara, es tornarà a repetir”, ha dit el responsable del departament de l’Aigua. Per açò, “de manera immediata”, es convocarà a una reunió amb els ajuntaments més importants afectats, regants de la Confederació Hidrogràfica i tècnics de la Conselleria “per a veure com podem actuar d’una manera circumstancial” i que aquest estiu “no tinguem més esglais”.

Però perquè la solució siga “de fons”, ha advertit que fa falta alguna cosa a més llarg termini i ha avançat que la Generalitat “està estudiant alhora contractar una consultoria que dirigisca un tècnic municipal en col·laboració amb ajuntaments que estiguen disposats a tirar una mà per a començar un pla d’instal·lació de xarxes de clavegueram i connexions a xarxes de depuració perquè aquesta situació solament es produïsca quan ploga, una cosa inevitable per l’arrossegament de fangs”.

ValenciàEspañol