sábado, 18 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat realitza un assaig clínic amb plasma de pacients que han superat el coronavirus

S'han dut a terme quatre transfusions: dos en La Fe, una a Sant Joan d'Alacant i una altra en el Clínic de València gràcies a la col·laboració del Centre de Transfusió.

L’Hospital La Fe de València, l’Hospital Sant Joan d’Alacant i el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana han posat en marxa un assaig clínic per a investigar si el plasma de donants que han superat la infecció per COVID-19 pot ajudar a millorar la salut de pacients amb pronòstic incert.

Així, s’han dut a terme quatre transfusions: dos a l’Hospital La Fe de València, una en el de Sant Joan d’Alacant i una altra a l’Hospital Clínic de València.

La transfusió de plasma hiperimmune, que s’obté de persones que han superat la infecció i conté anticossos neutralitzadors enfront del virus, és una arma terapèutica que s’està explorant en casos en què fallen la resta de tractaments que marquen els protocols actuals.

“És una carrera entre el virus, que vol continuar replicant-se i va lesionant òrgans, i el pacient, que ha de desenvolupar una immunitat efectiva que el contrareste”, en paraules de Miguel Salavert, cap de Secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital La Fe.

“Si el pacient no pot guanyar aqueixa carrera, hem d’ajudar-lo, i la manera és infondre-li plasma amb molts anticossos de donants hiperimmunes”, ha indicat.

Els primers resultats són positius, segons ha explicat Gonzalo Salvador, metge adjunt de Medicina Interna en La Fe: “La nostra pacient portava ingressada ja un mes i, després d’haver intentat altres tractaments, continuava necessitant medicació immunosupressora”.

“Per això, considerem que el millor era secundar-la amb esta arma terapèutica que tenim per a ajudar-la a eliminar definitivament el virus”, ha detallat. La dona, hui dia, ja pot caminar sense ofecs.

El segon cas tractat en La Fe també evoluciona satisfactòriament, i el del Clínic “ha sigut una recuperació sorprenent, ens han informat que ja està donada d’alta i a casa”, ha comentat Salavert.

La investigació clínica està oberta a la col·laboració de tots els centres valencians: “És un estudi ambiciós. Voldríem arribar a 200 pacients (de donants es faran els necessaris) i 200 controls, és a dir, 200 malalts receptors del plasma (100 pacients immunocompetents i 100 immunodeprimits) i un número similar de grup control”, ha assenyalat Marí Blanes, metge adjunt en la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital La Fe.

“És a dir, persones als qui se’ls oferira este tractament, el desestimaren i se li administraren la resta de tractaments que de manera habitual es van aplicant a estos pacients i, en absència d’una teràpia eficaç confirmada, esta és una via oberta recomanada per organismes nacionals i internacionals”, ha detallat Marí Blanes.

D’altra banda, Francisco Jover, responsable de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’hospital de Clínic Universitari de Sant Joan d’Alacant, ha assenyalat que “els dos primers pacients són de la primera fase de la pandèmia i no havien respost als tractaments inicials. El perfil dels altres dos pacients correspon al de l’objectiu de l’estudi, actuar en les fases més precoces de la infecció”.

Així mateix, ha relatat que “des del nostre hospital hem remés més de 30 donants al Centre de Transfusió i la disposició dels donants és excel·lent”. “Molts d’ells van estar greument malalts i, per fortuna, recuperats i, a més, molts són professionals sanitaris o de professions essencials”.

El procediment de donació és segur

La donació de plasma hiperimmune és voluntària, similar a una donació de sang a l’ús. El plasma s’extrau, es processa en el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, titulant la quantitat d’anticossos efectius, i s’emmagatzema fins que els hospitals el requereixen per a un pacient concret.

Pot donar qualsevol persona que haja superat la infecció i haja desenvolupat anticossos contra el virus SARS-*CoV-2 i que complisca amb els criteris de donació de sang convencional. Professionals de la Sanitat ho estan fent ja.

Les persones candidates a rebre esta transfusió d’anticossos compten, majoritàriament, amb malalties autoimmunes o oncohematológicas que no poden enfrontar per elles mateixes la infecció.

Amb este assaig clínic, l’investigador principal del qual és Marí Blanes, de l’Hospital La Fe, la Comunitat Valenciana s’incorpora a la dotzena de centres que estan desenvolupant a tot el món investigació clínica a la recerca de nous tractaments contra la infecció per la COVID-19: L’Hospital Universitari Porta de Ferro-Majadahonda, a Espanya, i, en àmbit internacional, centres de la Xina, Colòmbia, Holanda, França o els Estats Units.

Últimas noticias

Contenido relacionado