La Plataforma per la Llengua ‘insta’ els Policies Nacionals a conéixer el valencià

El cas de discriminació lingüística per part de dos agents, que Jafet Pinedo va portar als tribunals d'Elx, fa plantejar-se a este col·lectiu la necessitat de formació.

El cas de Jafet Pinedo a Elx, per ser víctima d’abús d’autoritat i discriminació lingüística, que va acabar finalment amb la disculpa de dos agents de la Policia Nacional, segons abans que el cas passarà als tribunals, reobre pels col·lectius en defensa de la llengua el debat de la necessitat o no que les forces de seguretat de l’Estat puguen almenys conéixer la llengua del lloc on estan exercint el seu treball.

La Plataforma per la Llengua, en un comunicat als mitjans de comunicació manifesta que considera necessària “la realització de cursos de coneixement bàsic de la llengua pròpia per als policies nacionals i, també, el compliment de les normes d’actuació policial vigents, que inclouen respectar els drets lingüístics”.

PublicitatAVL

L’escrit, explica amb detall el cas de Jafet Pinedo i posa èmfasi en l’actitud dels agents. Així, cita: “Jafet Pinedo, un cuiner i rider d’Elx que va denunciar dos agents de la Policia Nacional per abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa, després que els policies es van riure d’ell per parlar-los en valencià (fet que van constatar en l’atestat)”.

La Plataforma, segons explica, aplaudix l’actitud de Pinedo de tractar de Conscienciar lingüísticament els policies. Així afirma: “...va explicar als agents el fet normal i el dret de parlar valencià en una ciutat com Elx. Durant la vista judicial, Jafet Pinedo va exercir els seus drets lingüístics, es va expressar en valencià i va demanar la redacció de la sentència en la llengua pròpia del país. A causa d’aquest acte de conciliació, la jutgessa va dictar una absolució formal, tràmit de tancament d’expedient quan s’arriba a un pacte en un procediment penal.”

Cal dir que durant el procés, l’ONG del valencià ha oferit suport i assessorament legal a Pinedo perquè considera que la denúncia dels policies contra ell que també es va tramitar “representa un incompliment flagrant de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, que deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics que són, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua oficial que aquest sol·licite.”

Amb tot, el delegat de la Plataforma per la Llengua ha sol·licitat una entrevista a la subdelegada del govern central a Alacant, M. Araceli Poblador, per demanar-li també la paralització de la multa policial contra Pinedo, que continua la tramitació administrativa.

Rovira