El Ple de la Diputació aprova demanar ‘mesures de protecció al sector citrícola’

També s'ha aprovat una operació financera per a destinar 5,6 milions d'euros al Fons de Cooperació Municipal i l'activació del primer Pla d'Igualtat d'Oportunitats de la institució

Variat en temàtica a l’ordre del dia, encara que recurrent en molts punts, i mesurat quant a durada, el penúltim ple de l’any de la Diputació de Castelló deixa, entre altres coses, la declaració institucional, amb posicionament unànime, per la defensa de la citricultura de la província i la necessitat de demanar mesures de protecció pel sector.

I és que cal recordar que els acords amb Mercosur i les previsions d’una campanya “problemàtica” que, presumiblement, farà pujar el preu de la fruita donada la seua escasses respecte a altres anys, sumat a la ‘desigualtat’ en els controls fitosanitaris als quals està sotmés el producte valencià de cara a altres importacions, fan que les perspectives siguen negatives pel sector. Per això, el Ple ha demanat mesures compensatòries per la difícil situació de la taronja, entre elles eixes ‘ajudes a minimis’. També en la mesura que li pertoca com a institució provincial, la Diputació Provincial s’ha compromés a la millora de camins rurals.

EL PRIMER PLA D’IGUALTAT DE LA DIPUTACIÓ

Un altre dels punts d’acord, que ha explicat la vicepresidenta, Patricia Puerta, ha estat la primera part de la posada en marxa del Primer Pla d’Igualtat d’Oportunitats de la Diputació, l’aprovació definitiva de la qual està prevista que es produïsca al llarg de 2020.

Cal recordar que des de 2007 la legislació vigent recull l’obligatorietat que existisca un pla d’aquestes característiques en totes les empreses amb més de 250 treballadores i treballadors i en les administracions públiques, per això, la vicepresidenta ha destacat que l’actual equip de govern, “en constar la seua inexistència, s’ha posat a treballar des de l’Àrea d’Igualtat, recentment creat, perquè la institució puga comptar com més prompte millor amb un Pla d’Igualtat”.

Puerta ha explicat que la seua elaboració consta de dues fases: la realització d’un diagnòstic de situació i la redacció. Per a obtenir el diagnòstic és preceptiva la creació d’una comissió d’igualtat i que els seus integrants han de rebre formació bàsica en matèria d’igualtat entre dones i homes. La comissió ja s’ha creat i d’ella formen part els grups polítics representats en la Diputació, els treballadors de la casa i els sindicats, els qui ja han rebut la pertinent formació. El diagnòstic estarà finalitzat abans que finalitze l’any 2019.

En la segona fase, la de la redacció del Pla, serà la comissió negociadora la que establirà la metodologia de redacció, així com la seua estructura i eixos, d’acord amb el que regula la llei. S’especificarà l’àmbit d’aplicació, la vigència, el marc legal, la metodologia, els objectius i les accions a realitzar, numerades i prioritzades. També es designaran responsables i indicadors de seguiment.

TEMES FINANCERS

El gruix del Ple, pel que fa a la part econòmica ha estat l’aprovació d’una operació financera per import de 7,5 milions d’euros, la principal finalitat dels quals és la inclusió del Fons de Cooperació Municipal en el pressupost de 2020, “una nova línia d’ajudes que augmentarà de manera notable els recursos que la corporació provincial atorga directament als ajuntaments”, com s’ha explicat des de l’equip de govern.

Així, segons ha detallat el Diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, “el depòsit s’utilitzarà principalment per a activar el Fons de Cooperació Municipal, aportant al mateix per als ajuntaments de la província de Castelló 5,6 milions d’euros, una xifra idèntica a la qual aporta la Generalitat Valenciana”.

ALTRES MOCIONS APROVADES I PUNTS TRACTATS

Per la seua banda, el Partit Popular hi ha aconseguit el suport de tota la corporació a la seua moció per a reclamar al PSOE que garantisca a partir de 2020 el servei de rescat de Salvament Marítim que té base en València, ja que, inicialment està previst que el recurs es trasllade a partir de l’1 de gener a Mallorca, “suspenent un recurs vital que posa en risc la vida dels 660 pescadors que s’empren cada dia en el mar per a guanyar-se el jornal”.

Vicent Sales, portaveu del PP en la Diputació Provincial, ha lamentat que la política del PSOE “exercisca un nou càstig sobre la nostra província, en la qual operen 158 embarcacions de les nostres cinc confraries: Benicarló, Peníscola, Vinaròs, Castelló i Borriana”. “Hem de ser capaços de posar fre a aquesta retallada injusta, perquè l’helicòpter de Salvament Marítim presta auxili en casos de necessitat i dilatar a una hora una resposta que és ara de 10 minuts pot ser decisiu”.

També els Diputats de Ciudadanos, han fet escoltar la seua veu al Ple d’esteLa portaveu en la Diputació Provincial de Castelló, Cristina Fernández, ha reclamat en el torn de precs i preguntes al president de la Diputació, Josep Martí, que “convoque el Consell de l’Hospital Provincial com més prompte millor per a frenar el caos i la insatisfacció del personal”.

“No fa tant el President i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ens van delectar amb una foto i una roda de premsa que destil·lava pau i amor i que semblava obrir un nou capítol en la relació entre el centre hospitalari i l’Administració, però res més lluny de la realitat”, ha assegurat Fernández, per a qui “tal com han expressat els sindicats, la situació dels treballadors continua sent precària a més, d’haver patit una homologació amb traïdoria i premeditació”. En Cs també ens agradaria participar en la comissió de seguiment anunciada per totes dues parts per a poder opinar sobre la gestió de l’Hospital Provincial.

D’altra banda, la portaveu s’ha mostrat “satisfeta” per l’aprovació de la proposta de Cs sobre incorporar criteris de sostenibilitat als esdeveniments patrocinats per la Diputació. “Amb aquesta iniciativa el que demanem que s’establisquen una sèrie d’indicadors econòmics, socials i mediambientals en els esdeveniments patrocinats per l’Administració Provincial per a llançar un missatge de conscienciació i complir amb els 17 objectius de l’Agenda 2030”, ha assenyalat Fernández.

Cal afegir que altres de les declaracions institucionals aprovades han versat sobre el dia internacional per a l’eliminació de la violència sobre les dones, i el rebuig als disturbis a Catalunya.

BRONCA‘ ELENA VICENTE – TANIA BAÑOS

També cal dir, que al marge del joc dialèctic propi entre partits a l’hora d’explicar les seues decisions de vots, a l’apartat de Precs i Preguntes, la Diputada Elena Vicente-Ruiz (PP) i la Diputada Tania Baños (PSOE), regidora i alcaldessa respectivament a l’ajuntament de la Vall d’Uixó, han protagonitzat un ‘tens’ intercanvi d’acusacions i afirmacions en què el President de la Diputació s’ha vist obligat a intervenir recomanant-los a ambdues que els temes vinculats a l’àmbit municipal o d’altra índole es parlaren allà on pertocara.

CatalanSpanish