El Ple de Vila-real aprova un pressupost de 47.165.000 euros per al 2020

L'alcalde ha defensat uns comptes que, “donen resposta a les necessitats de Vila-real”.

PublicitatAVL

El ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat en sessió extraordinària els comptes municipals de 2020, un pressupost “prudent, responsable i possible” que ascendeix a 47.165.000 euros i que prioritza el reequilibri financer, la reorganització municipal, la reducció del deute i la millora dels serveis públics, sense renunciar a l’aliança amb la societat civil i l’aposta per les persones.

El tinent d’alcalde i president de la comissió informativa d’Hisenda, Xus Madrigal, ha defensat un pressupost “de mínims”, inferior al de 2019 en prop de 800.000 euros, “que deixa clar que era necessària la pujada de la contribució per a aconseguir el reequilibri i reduir el deute en deu punts” fins al 59,47%.

PublicitatRovira  


Els comptes, que han tirat avant amb el vot a favor de l’equip de govern de PSPV i Unides Podem, i el vot en contra dels partits de l’oposició, concentren gran part de l’esforç econòmic municipal en els serveis públics, l’àrea social i la partida de personal, en la qual es contempla una reorganització municipal per a fer front als nous reptes de l’administració local.

Madrigal ha incidit en què el pressupost, que compta amb tots els informes favorables dels tècnics, s’emmarca en una necessària “contenció” després d’haver pagat ja 45 milions d’euros en ‘empastres’ derivats de “l’herència urbanística del PP” i davant una situació encara d’incertesa a causa de l’urbanisme que, tal com apunta la pròpia viceinterventora municipal en el seu informe, se situa en més de 42 milions d’euros.

En este sentit, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha posat de manifest l’encert del model de ciutat perquè “som capaços de reduir el deute, malgrat els ‘empastres’ de l’urbanisme que tenim sobre la taula i al mateix temps ser una de les ciutats que més redueix la desigualtat i que més ocupació crea”.

“Un pressupost amb 800.000 euros menys que en 2019 demostra que hem consignat l’imprescindible i necessari per a mantindre els serveis públics i si l’oposició no ha presentat cap alternativa, és la prova que tenen clar que este pressupost dona resposta a les necessitats de Vila-real”, ha considerat el primer edil.

En matèria social, Madrigal ha recalcat que “els serveis socials tindran tots els recursos que siguen necessaris” perquè “en un govern progressista ningú es pot quedar arrere” i ha valorat les diferents subvencions a entitats socials així com el 0,7% del pressupost que es destina a ONG. Un altre dels eixos centrals dels comptes de 2020 seran els serveis públics i la continuïtat del model de col·laboració amb l’empresa local “malgrat les traves a causa de la llei de contractes del PP”. En este aspecte, el regidor ha posat en relleu els 2,8 milions que es destinen al manteniment de parcs, jardins, enllumenat i vies públiques, “als quals se sumen prop de 5 milions dels contractes de neteja viària i tractament de residus, dels quals 2,1 milions són només per als fems”.

Les partides d’esports també creixen, concretament un 11%, fins a arribar als 3,6 milions per a continuar apostant per la marca de Ciutat de la Salut i l’Esport i fer front a l’obertura de noves instal·lacions esportives com el nou pavelló Campió Llorens o la piscina d’Aquasalut i garantir el manteniment de tots els espais esportius, “amb un total de 76.000 metres quadrats dedicats a l’esport, enfront dels 50.000 metres quadrats que hi havia en 2011”, tal com ha explicat l’edil. Madrigal també ha repassat els 450.000 euros per a garantir el contracte del servei d’autobús urbà gratuït i sobretot ha incidit en els capítols 4 i 7 del pressupost que destinen “més de 3 milions d’euros a l’aliança amb la societat civil a través de convenis”.

Quant a les inversions, ha reconegut que en un any de contenció s’han hagut de reduir a mínims, amb un total de 548.000 euros, entre els quals s’inclouen 125.000 euros per a renovar el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t, 99.000 euros per a la construcció de nous nínxols en el cementeri o 126.000 euros per a càmeres de seguretat, senyalística i nous vehicles de la Policia Local. “Ens agradaria poder invertir més, però ja tenim 18 milions d’euros en projectes en marxa finançats per altres administracions i som conscients que reduir enguany el deute ens permetrà afrontar nous projectes en anys esdevenidors”.

L’oposició sobre tot el PP i Cs han tingut un discurs molt dur a l’hora de defensar el seu vot en contra als pressupostos municipals, per un part Héctor Folgado (PP) hi ha acusat a l’equip de govern “de mentir per a pujar l’IBI i d’amagar factures”, i a l’alcalde de “no presentar ell mateix els pressupostos en la Comissió d’Hisenda com a regidor de l’àrea”, per a finalitzar ha explicat que “només han fet un pressupost per a fer bonic davant la premsa”.

Per l’altra, Domingo Vicent (Cs) ha deixat clar que per a ell “este model de ciutat és insostenible”.

A l’hora d’explicar perquè ha votat a favor dels pressupostos José Ramón Ventura Chalmenta (Unides Podem) ha deixat caure que “nosaltres no haguérem presentat estos pressupostos, però estic orgullós que hem pogut influir en la ferramenta política més important per a la gent com som els pressupostos”.

Cal destacar, el rifi rafe entre Benlloch i Santi Cortells (Compromís), quan el primer edil li ha recriminat que “la intervenció de hui de Compromís és una tesi d’incoherència” i Cortells l’ha acusat de “fer un míting final, quan no ha volgut fer-ho en el debat com a regidor d’Hisenda”.

Plantilla pressupostària de 2020

D’altra banda, el Ple ha aprovat, amb el vot a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, la plantilla pressupostària de 2020, que contempla la reorganització municipal reforçant la plantilla amb perfils tècnics que donen seguretat jurídica i permeten afrontar els reptes de l’administració electrònica, tal com ha explicat el regidor de Personal, Álvaro Escorihuela. Així, es creen 12 noves places de caràcter tècnic amortitzant d’altres vacants, la majoria per jubilació, i així mateix es contemplen altres 4 places per a poder obrir les instal·lacions esportives del Campió Llorens i Aquasalut.

Finalment en la sessió s’ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV, Unides Podem i Compromís, i l’abstenció de la resta de partits, els mèrits específics per a cobrir la plaça de secretari/a municipal, en els quals es preval l’especialització en urbanisme i el requisit lingüístic.