20.3 C
Valencia

Investigadors de la UA identifiquen un complex sistema de poblament romà a la capçalera del riu Vinalopó

Els resultats tenen l'origen en el conveni de l'INAPH amb l'Ajuntament de Banyeres de Mariola.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Els investigadors de l‘Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant Ignasi Grau Mira i Julia Sarabia Bautista han identificat les petjades arqueològiques de la creació d’un sistema de poblament romà primerenc a la capçalera del riu Vinalopó, al terme de Banyeres de Mariola.

S’ha constatat evidències d’una xarxa d’alqueries, cases de camp i viles romanes que formen un complex sistema de poblament rural caracteritzat per diversos tipus d’assentaments, davant del model de viles romanes propi d’altres zones properes.

Es tracta d’un entorn d’unes grans possibilitats agrícoles pràcticament despoblat fins a aquell moment a causa de la inestabilitat del període final del món ibèric, que obligava les poblacions a residir en poblats fortificats sobre les muntanyes, com el Cabeçó de Mariola on també treballe l’equip d’INAPH. L’ocupació de la vall es va produir en el s. I a. de C. després d’una sèrie d’esdeveniments bèl·lics i la pacificació d’aquestes terres.

L’origen d’aquestes conclusions actuals està en el conveni subscrit per l’INAPH i l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, a través del Museu Arqueològic d’aquesta localitat. Gràcies a aquest acord, l’INAPH han dut a terme, des del 2 i fins al 13 d’abril, una investigació amb estudiants del grau d’Història i del màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni de la UA, estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Jaén i investigadors del CSIC.

- Publicitat -

Aquesta primera fase l’actuació arqueològica s’ha plantejat com una investigació innovadora, emprant tècniques i mètodes arqueològics no invasius, com és la teledetecció o la prospecció mitjançant geolocalització de les restes materials detectades sobre el terreny. Les fases següents preveuen l’estudi detallat dels materials arqueològics localitzats en les diferents àrees prospectades. A més, es preveu la realització d’una prospecció geofísica, que ofereix un mapa de les possibles restes que hi ha en el subsòl, en aquells espais amb una major concentració de restes superficials per a continuar l’estudi d’aquests poblats.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Xixona

Segueix-nos

13,322FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Ayora
- Publicitat -Cuentacuentos
- Publicitat -Borriana_Comerç
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Les altes de llits UCI a Castelló es resisteixen al descens de les xifres COVID

El gerent del Departament de Salut de Castelló espera que en un parell de setmanes es reflectisca a cures intensives les altes que ja estan donant en planta.

Barceló: “Falta concretar si les 10 persones màximes pel Nadal seran d’una o de dos unitats de convivència”

Les declaracions de la consellera de Sanitat en la seua visita d'este dilluns a Castelló deixen enlaire si serà o no possible la reunió per les festes de persones que no convisquen habitualment.

22 milions més d’euros en el pressupost de la Diputació que supera els 168 milions

Reconstruir Castelló, Impulsar, protegir i fer més sostenible la província són els quatre eixos fonamentals en què s'estructuren els comptes pel 2021 que hui s'han presentat.

Turisme presenta a les empreses de restauració de la Comunitat al segell L’Exquisit Mediterrani

Francesc Colomer ha presentat a través d'un seminari web l'esborrany del manual per a adherir a les empreses de restauració al segell L'Exquisit Mediterrani.

Investiguen a una persona per l’enverinament de dos gats a Castelló

S'han localitzat els cadàvers de dos gats, un d'ells tenia propietari.
- Advertisement -

: Valencià