Podem planteja una auditoria externa per als comptes del PSPV i el Bloc

Podem ha afirmat no estar satisfet amb les explicacions donades pel PSPV i el Bloc sobre el finançament de la campanya electoral de 2007, i ha plantejat la possibilitat de sol·licitar una auditoria externa dels comptes d’ambdues formacions.

El portaveu del PSPV en Les CortsManolo Mata, ha defensat després de la Junta de Portaveus, que els comptes dels socialistes estan auditades per tots els organismes pertinents, i el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha considerat que qui ha de pronunciar-se sobre esta qüestió és l’executiva del Bloc.

Des del PP, la portaveu adjunta Eva Ortiz ha demanat “coherència” a tots dos partits i que facen allò que han estat exigint als altres, al mateix temps que ha advertit que esta qüestió no està arribant al seu final, sinó que està començant.

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha indicat que segueixen esperant al fet que entre en l’ordre del dia del ple la creació de la comissió de recerca sobre el suposat finançament il·legal del PSPV i el Bloc, i confia que puga debatre’s i tirar endavant en el ple del 23 de maig.

Després de la Junta de Portaveus, el portaveu de Podem, Antonio Estany, ha assegurat no estar satisfet amb el treball realitzat pel PSPV i el Bloc, encara que ha assenyalat que encara no ha pogut examinar a fons els informes interns elaborats per estos partits.
En este sentit, ha assenyalat que si una vegada analitzats els estudis d’autoavaluació no els deixen satisfets instaran a esta formació realitzar una auditoria externa dels seus comptes per part d’una empresa independent.

Estany ha reconegut que el Bloc ha pres alguna iniciativa, com la eixida de Luismi Campos com a assessor del president de les corts, però ha criticat que el PSPV s’haja “enrocat”, i ha indicat que encara que han transcendit solament alguns noms de persones relacionades amb esta qüestió, hi ha més persones implicades.

El portaveu socialista, per la seua banda, ha dit compartir la insatisfacció per l’informe intern elaborat pel seu partit, doncs encara que ha assegurat que tots els pagaments de la campanya estan acreditats, li agradaria tenir “el suport de les factures” però entén que dotze anys després “costa tenir-les”.

Sobre l’auditoria externa plantejada per Podem, ha dit que pot demanar que la faça el MIT si volgués, i ha indicat que és com si ell demanés que “Price Waterhouse audite si els comptes de Podemos s’han finançat amb Veneçuela o no”, alguna cosa que, ha precisat, no va a fer.

Respecte a les responsabilitats personals exigides, el també sotssecretari general del PSPV ha retret a Podem que assenyale a José Manuel Orengo, exalcalde de Gandia i actual assessor del president de la Generalitat, que no tenia cap responsabilitat en aquella campanya i el seu únic vincle és que estava a Gandia.

Ha indicat que si en algun dels quatre procediments judicials oberts hi ha algun imputat del PSPV i hi ha versemblança en la imputació, existeixen uns estatuts que marquen què fer en estos casos.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha afirmat que li semblen suficients les explicacions donades pel Bloc, doncs al seu judici, en l’informe es diu el que hi ha, la qual cosa s’ha trobat i el que no, i no es fa “filibusterisme polític”.

Per la seua banda, la portaveu adjunta del PP ha qualificat de “trilerisme” polític les explicacions donades pel PSPV i el Bloc i ha avançat que aquestes formacions no han presentat les factures d’aquesta campanya perquè no les tenen.

Ortiz ha demanat “coherència” als dos partits, als quals ha retret que “no els caiga la cara de vergonya”; ha avançat que el PP s’ha personat en els quatre procediments oberts en els jutjats, i ha assegurat que això “no és el final sinó el principi”.

Des de Ciutadans s’ha urgit a engegar la comissió de recerca, i PSPV i Compromís han avançat que estan negociant amb els grups una solució que satisfaça a tots, i que, entre altres coses, passa perquè esta comissió siga independent de les dos que àdhuc estan pendents.EFE

CatalàEspañol