Podem insta a desbloquejar la creació d’un Fons Estatal

El grup parlamentari Podem en Les Corts Valencianes ha presentat una Proposició no de Llei en la qual insta al Consell perquè al seu torn, reclame al Govern d’Espanya que desbloquege la creació d’un Fons Estatal per a la consecució efectiva i real de l’accessibilitat universal en l’àmbit de l’Administració General de l’Estat, adscrit al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

El portaveu adjunt de Podem, César Jiménez, ha recordat que Units (Podemos) ha presentat en el Congrés recentment una Proposició de Llei relativa a la creació d’un Fons Estatal per a la consecució efectiva i real de l’Accessibilitat Universal, que va ser vetada el passat 21 de febrer al·legant motius econòmics, és a dir, que la seua aprovació suposaria un augment dels crèdits pressupostaris consignats.

El diputat ha criticat que aquest mecanisme del veto per qüestions econòmiques «és de caràcter discrecional, la qual cosa permetria no exercir-ho en el cas en què el Partit Popular tinguera sensibilitat amb la reivindicació que arrepleguen aquest tipus d’iniciatives» i ha advertit que «constantment es realitzen modificacions pressupostàries quan el Govern decideix una aplicació de fons diferent de la inicial», per exemple, «per a ampliar a l’alça la despesa militar consignada inicialment en els pressupostos, fent evident a quin tipus de peticions de modificació pressupostària sí que atén el Partit Popular», ha retret.

Jiménez també ha recordat que en la negociació dels pressupostos de la Generalitat per a l’any 2018, el grup parlamentari de Podem en Les Corts Valencianes «va exigir, i va aconseguir instaurar, la presència d’una partida pressupostària específica per a afrontar la falta d’accessibilitat dels edificis públics dependents de la Generalitat, amb un import de 4 milions d’euros, que, si bé solament suposa un 0,02% sobre el total del pressupost, demostra la intenció d’iniciar un camí cap a la consecució de l’Accessibilitat Universal».

El Govern d’Espanya, ha postil·lat, «ha vetat qualsevol avanç en la consecució d’aquests drets, al·legant motius econòmics i posant així preu a aquests. Per açò, sol·licitem al Consell que, en el desenvolupament de les seues competències d’interlocució amb el Govern d’Espanya, puga traslladar la importància d’aquesta reivindicació».

A Espanya, ha indicat el diputat, «hi ha aproximadament 4 milions de persones amb diversitat funcional que seguiran sent espentades a l’abisme de la discriminació si les institucions no es preocupen de fer efectives i reals les condicions d’Accessibilitat Universal». El Fondo Estatal per a la consecució efectiva i real de l’Accessibilitat Universal és, a més, una demanda històrica del moviment social per la diversitat funcional.