El Port de Castelló ha sigut autoritzat com a punt d’entrada de transport de vehicles d’animals vius pel Ministeri

És l'únic port del sistema portuari espanyol, al costat d'Algesires, que obté l'autorització i amb això incrementa la seua competitivitat.

906
Professors

El port de Castelló ha sigut autoritzat com a punt d’entrada de transport de vehicles d’animals vius pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient. Una autorització que únicament aconsegueixen dos ports espanyols d’un total de deu que ho van sol·licitar i després de les visites d’inspecció realitzades a les seues instal·lacions.

Amb això el port de Castelló es converteix, juntament amb el d’Algesires, en l’únic del sistema portuari espanyol pel qual poden entrar vehicles de transport per carretera d’animals vius i pinsos, carregats o buits.

El Govern ha considerat que el port de Castelló disposa d’unes instal·lacions de neteja i desinfecció que compleixen amb la normativa vigent. Aquest és un factor clau atés que els vehicles de transport per carretera en el sector ramader constitueixen una baula important dins de la producció i sanitat ramadera, i el seu desplaçament suposa un risc en la difusió i propagació de les malalties infectocontagioses dels animals. A més, els ports espanyols són utilitzats com a lloc de pas de vehicles amb destinació i origen de tercers països.

Per això, un correcte procés de neteja i desinfecció resulta fonamental i el port de Castelló ofereix aquestes garanties.

Amb la resolució del Govern, el port de Castelló es posiciona al capdavant del sistema portuari espanyol en aquest tipus d’importacions i se situa en òptima posició per a accedir com a punt d’exportació d’animals vius. Aquest tipus de trànsits contribueix a diversificar els de l’Autoritat Portuària de Castelló d’acord amb el pla estratègic, aconseguint amb això una major sostenibilitat.

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, ha afirmat que el fet que PortCastelló siga, al costat d’Algesires, l’únic que compleix amb la legislació vigent “incrementa la nostra competitivitat, atés que ara quan es pense en un port per on entrar un camió per al transport d’animals vius només tindrà dues opcions i una d’elles és Castelló”.

Ha afegit que aquesta resolució és un primer pas, però cal completar-la amb més mitjans per a un òptim funcionament del PIF (Punt d’Inspecció Fronterer). “Necessitem un PIF d’acord amb el que es mereix l’activitat que genera el port de Castelló i és prioritari dotar-ho de més personal perquè abandone la precarietat en la qual està instal·lat”.

Francisco Toledo ha agraït les gestions i el treball realitzat per a aconseguir aquesta fita per la cap de Sanitat Animal de la Subdelegació del Govern a Castelló, María José Ramos, i les facilitats donades pel subdelegat David Barelles.