viernes, 21 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El laboratori confirma nous positius de Xylella en la mateixa zona del primer brot

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha comunicat al Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient l’aparició d’un segon focus de Xylella fastidiosa, detectat en la mateixa zona de contenció on ja s’està actuant pel primer brot, en la comarca de la Marina Baixa alacantina.

El nou positiu ha sigut confirmat per l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) en tres mostres d’ametler analitzades en el municipi de Benimantell. L’IVIA és el laboratori nacional de referència per a bacteris. El primer brot es va confirmar el 29 de juny en una parcel·la de Castell de Guadalest. La nova detecció reforça la pertinència de les mesures de control i eradicació adoptades, recorda la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, a fi de contindre l’expansió de la malaltia.

El segon brot ha sigut detectat a una distància aproximada d’un quilòmetre del primer. Tal com es va fer amb l’anterior brot, es declararà una demarcació de 10 quilòmetres a la redona considerada com a zona tampó de seguretat.

La Direcció General d’Agricultura de la Conselleria ha preparat una nova resolució per la qual es declara el segon focus a la Comunitat Valenciana i en la que s’establix que la subespècie del bacteri trobada és la crida Múltiplex; es redefinix la zona demarcada a partir dels nous esdeveniments, i s’establix l’obligatorietat de compliment de les mesures fitosanitàries a adoptar.

De moment, totes les mostres que han donat positiu en el laboratori corresponen a Prunus dulcis (ametler). En la zona també hi ha altres plantacions d’ametler i oliveres. En el mostreig de la segona parcel·la també es van prendre huit mostres d’olivera i una d’anouer amb resultat negatiu. En conjunt, de les 109 mostres analitzades de les que s’han obtingut ja resultats, només ametlers han donat positiu.

Amb les dades coneguts, la infecció es limita al Prunus Dulcis, encara que es desconeix la seua extensió exacta. Es dóna el cas, inclús, d’ametlers que han donat negatiu.

A més, en les prospeccions efectuades en la contornada de les àrees afectades s’han pres mostres de baladre, alvocater, garrofera, cirerer, figuera, romer i salze amb resultats igualment negatius.

En els pròxims dies, la Conselleria remetrà el Pla d’Acció que requerix la Comissió Europea, i les mesures de la qual, de fet, ja estan en marxa. La Conselleria remetrà al Ministeri una proposta de finançament per al repartiment de fons en 2017, de manera que siga tractada en la pròxima Conferència Sectorial d’Agricultura. El Consell pretén que la major aportació que el Ministeri té prevista per a afrontar la malaltia de la Xylella a la Comunitat Valenciana no siga a costa del finançament per a altres plagues, com la Ceratitis capitata, sinó que es contemple una dotació addicional específica. “No volem un transvasament de fons d’una malaltia a una altra, sinó un increment de finançament net per a la lluita contra plagues”, ha assenyalat la consellera.

Últimas noticias

Contenido relacionado