Tudi Torró arriba a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a defensar el valencià

Ximo Puig, el President de la Generalitat, es mostra convençut que la mirada alacantina de Virtuts Torró enriquirà el treball de l'AVL i defén que el valencià no pot ser "una pedra que llançar-se'".

Possessió Tuti Torró
Possessió Tuti Torró al Palau de la Generalitat.

La pedagoga i professora Tudi Torró Ferrero (Ontinyent, 1955) ha prés possessió este matí del càrrec de membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), en substitució de Carme Miquel, que ha faltat recentment. L’acte ha sigut presidit pel President de la Generalitat, Ximo Puig, en la Sala Daurada del Palau de la Generalitat.

El President ha aprofitat l’esdeveniment per a defensar el Valencià, ara que hi han tantes tensions a l’hora d’impartir la llengua en diferents pobles de la comunitat: la nostra llengua no pot ser mai “una pedra per a llançar-se” ni convertir-se en “un element de conflicte”, perquè les llengües “són ponts, no murs”.En quant a la possesió de Torrí, Ximo Puig ha lloat “la condició de dona, així com la seua mirada des de les comarques alacantines” de la nova acadèmica, que accedeix a la institució en substitució de Carme Miguel, recentment morta.

PublicitatAVL
Tudi Torró, activista a la defensa de la llengua

L’activitat de la nova acadèmica ha estat sempre relacionada amb l’ensenyament, la coordinació docent i la gestió educativa. Defensora de la llengua i de l’escola pública en valencià, al llarg de la seua vida professional ha ocupat diferents càrrecs en la Universitat d’Alacant i en la Conselleria d’Educació, com a inspectora i directora territorial a Alacant.

L’experiència docent de Tudi Torró s’ha plasmat amb la publicació de llibres i materials educatius per a Primària i Secundària, treballs que han servit de referència a molts mestres i pedagogs. Igualment, la nova acadèmica ha sigut guardonada en diverses ocasions, tal com ha recordat el President: “la nova acadèmica ha rebut els premis que porten noms de figures tan emblemàtiques i compromeses amb el nostre poble com Jaume I, Joan Baptista Basset o Vicent Ventura, el que es tradueix en una garantia per l’AVL”.

Possessió Tuti Torró
(De dreta a esquerra)Ramon Ferrer Navarro, president de l’AVL, Tudi Torró, membre de l’AVL, Ximo Puig, President de la Generalitat.

A més ha destacat que “el seu treball ha sigut ‘ric i multidisciplinari’ com a professora d’institut i d’universitat, investigadora i pedagoga, inspectora educativa, com a gestora en la direcció territorial d’Educació a Alacant i com a activista en la defensa de la llengua”. Per això espera que el treball de Virtuts Torró “es traduïsca a parlar més, escriure més i pensar més en la nostra llengua, el valencià”.

La seua activitat divulgadora i el seu compromís per la llengua i la cultura valencianes va propiciar l’elecció de Torró en el Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua del passat huit de novembre. Resident a Elx, un dels seus propòsits serà treballar des de l’AVL per a millorar la situació del valencià en les comarques del sud, especialment en la Vega Baixa.

Esta publicació està disponible en : Valencià