```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Preacord per al conveni de les universitats valencianes que puja un 5,25% els salaris a partir dels més alts

El pressupost, que arriba als 21,3 milions d'euros, es repartirà en tres anys i s'aportarà un terç cada any, encara que en 2019 la línia serà de huit milions d'euros

Les cinc universitats públiques valencianes i els sindicats CCOO-PV, UGT-PV, CSIF i SEP-CV, amb el suport de la Conselleria d’Educació, han aconseguit un preacord sobre el Conveni col·lectiu del personal laboral universitari, pel qual les diferents figures laborals veuran incrementat el seu salari un 5,25 per cent respecte a la retribució màxima que tenia cada figura en cada universitat. Açò suposa que es fixaran uns mínims salarials comuns a totes les universitats públiques valencianes a partir dels sous més alts.

A la firma del preacord ha acudit aquest dimecres el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miguel Soler; per part de les universitats i dels sindicats, hi ha hagut representació de la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d’Alacant (UA), la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat Miguel Hernández (UMH), CCOO-PV, FeSP-UGT, STEPV-Iv, CSIF i SEP-CV.

Soler ha detallat que el pressupost, que arriba als 21,3 milions d’euros, es repartirà en tres anys i s’aportarà un terç cada any, encara que en 2019 la línia serà de huit milions d’euros. “Hi ha universitats en les quals la pujada és major, ja que s’ha utilitzat aquest procediment perquè cap figura tinguera menys que ara, per açò l’equiparació s’ha fet al màxim –partint de la retribució més elevada en cadascuna de les figures–, al qual se li suma el 3% i el 2,25% del pressupost del 2019”, ha puntualitzat el secretari autonòmic.

D’aquesta forma, segons el conveni, que s’aplicarà amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2019 i estarà vigent fins al 2023, s’aplicarà una pujada del 5,25% respecte a la retribució màxima que tenia cada figura en les cinc universitats. Soler ha detallat que la figura que menys augmenta de qualsevol universitat apujarà el salari un 5,7%; mentre que els que més augmenten són els professors associats de la UPV, amb un increment del 39%.

En aquest sentit, el conseller ha destacat que l’acord ha sigut fruit de la Mesa de negociació col·lectiva i que permetrà que “igualar els sous als qui més cobraven de cada universitat”. “El conveni assegura una millora qualitativa de tot el personal docent, perquè equipara les retribucions de cada figura en totes les universitats, és a dir, es fixen uns mínims salarials comuns a totes les universitats públiques valencianes a partir dels sous més alts”, ha destacat Marzà.

“MILLORES SUBSTANCIALS” EN ELS SALARIS
D’aquesta manera, les figures que fins ara reunien unes condicions salarials més precàries, com eren el professorat associat, els ajudants o els ajudants doctors “aconsegueixen unes millores substancials pel que fa a la seua situació de partida”, ha explicat Marzà, i ha afegit: “El professorat associat apuja el sou fins a una mitjana del 35%; el personal ajudant, fins a una mitjana del 34% i els ajudants doctors, una mitjana del 20%”.

“És una millora substancial que és possible pel pressupost de la Generalitat i perquè hem arribat a acords qualitatius i no només quantitatius, amb la creació de noves figures professionals, amb millors condicions de treball i una millora continuada en la situació de la universitat pública valenciana”, ha ressaltat Marzà.

Així mateix, ha explicat, el conveni també inclou millores en la durada dels contractes, que hauran de ser de sis mesos a un any, exceptuant les substitucions o treballs “molt concrets”. En la mateixa línia, Soler ha assenyalat que també s’inclou el procediment de renovació de contractes, pel qual les universitats hauran d’establir criteris objectius d’igualtat, mèrit i capacitat per a establir-los.

“QUINZE ANYS SENSE CONVENI”
Preguntat sobre per què ha tardat tant a arribar l’acord, el conseller ha destacat que “s’ha tardat des de 1998”, quan es va firmar l’últim conveni, amb una durada de dos anys, i “no es va tornar a fer res”. “No és que s’hagen tardat tres anys, és que fins que no ha arribat el Govern del Botànic han passat més de 15 anys sense un conveni col·lectiu en les universitats públiques per al personal laboral”, ha ressaltat.

“És una cosa que no entenem i és evident que marca la indiferència que generava per als governs anteriors que la situació de la universitat pública fóra millor”, ha criticat, al mateix temps que ha afegit que es van poder “a treballar, a aplacar les urgències i a negociar en una mateixa taula, una cosa que no s’havia fet fins ara”.

El conseller ha explicat que aquest preacord ara ha de seguir la tramitació efectiva per a fer-se efectiu i, per tant, ara passarà pels consells socials de les universitats, on s’ha d’aprovar, i on els representants de rectorats i els equips directius de cada institució, així com els sindicats, hauran de rubricar l’acord.

QUE S’UNISCA STEPV, “QÜESTIÓ DE TEMPS”
En aquest sentit, ha apuntat que “és una qüestió de temps” que STEPV s’unisca a l’acord i ha comentat que “cadascun té els seus temps de decisió”. “Com aquest procés passarà pels consells socials, estem segurs que se sumaran més endavant”, ha sostingut.

La representant del secretariat nacional de l’STEPV, Alicia Martí, ha apuntat que, en ser un sindicat assembleari, encara no tenen una decisió ferma, ja que els falta que l’òrgan de decisió màxima entre congressos, el Consell Nacional, prenga la decisió de firmar o no. “No hem firmat, però no és que estiguem en contra ni d’acord, és que encara no tenim pressa la decisió”, ha comentat.

Per la seua banda, el Consell de Direcció de la Universitat de València ha qualificat de “molt positiu” el preacord, que “permet disposar d’un marc regulador laboral col·lectiu en l’àmbit universitari valencià, que equipararà amb la resta de comunitats autònomes”.

Subratllen, en un comunicat, que el pacte s’acompanya d’un finançament específic per part de la Generalitat, que permetrà abordar l’equiparació retributiva de les diferents categories de professorat contractat entre les universitats públiques valencianes, amb una millora per a totes elles.

Per a aquesta institució acadèmica és “particularment significatiu l’augment previst de la retribució del professorat associat, que possibilitarà acomplir i millorar l’acord pres en la mesa negociadora de la Universitat de València, i que fins ara no hi havia estat possible per la falta d’una regulació autonòmica adequada”.

Segons el vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat, Ernest Cano, “el futur conveni arreplegarà diferents millores en les condicions de treball del personal laboral, encara que limitades per les dificultats del marc de finançament i de la taxa de reposició de les plantilles de PDI i PAS”. “També regularà la possibilitat d’incorporar una figura de professorat substitut per a diferents eventualitats que fins ara s’havien de cobrir de forma poc adequada amb professorat associat”, conclou.

Últimas noticias

Contenido relacionado