El Pregó reuneix a més de 3500 participants de tota la província

La 75ena edició de la Magdalena acompanyen a a les Reines en la desfilada més identificativa de la província.

Publicitat

La Magdalena, com tots els anys “convoca a tot el poble sancer a traure l’amor de pena”. Milers de castellonencs van acostar-se a participar en la 75ena edició d’un pregó emotiu per tal d’acompanyar a les Reines Natalia Palacios i Natalia Collazos a viure les festes i fer saber que “ja el dia és arribat”.

Les campanes del Fadrí de Castelló feien sonar les quatre de la vesprada quan començava la desfilada i de les campanes el so passava a ser el del tabal i la dolçaina de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló acompanyada per la Colla del Rei Barbut, encarregada de donar vida a la part mitológica amb la Collonga de Tombatossals, el Rei Barbut i l’Infantona.

PublicitatRovira  

A la mitologia li segueix la història, i no és menys ací, on els Torners de Morella actuaven com a convidats d’honor de Moros d’Alqueria, de qui han rebut el premi de la seua fundació cultural per al Sexenni de Morella. Els Torners son una de les agrupacions més identitaries de la festa més coneguda de Els Ports i no s’han perdut l’ocasió de participar en esta edició tan especial. El mateix alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés ha desfilat acompanyant la fila mora.

Els moros donaven pas a la bandada d’oques de l’Aljama, l’associació que dona vida a la juderia medieval castellonenca que participa amb el pregó també amb els seus gegants representatius de la indumentària dels jueus i jueves de la plana en l’època de la reconquesta i com a representació dels centenars de anys que el nostre territori és casa d’acollida de diferents cultures, religions i estils de vida.

A continuació era el moment de les diferents entitats medievals cristianes. La Germandat dels Cavallers de la Conquesta obria el camí amb el penó de la conquesta, al seu estel li seguien els associats que representen a cases que segons els llibres histórics van participar a la reconquesta de península amb Jaume I. Este any ha sigut Hector Prades Andreu qui ha representat a la figura del rei, al llom d’un cavall blanc, com a representació d’una de les personalitats històriques més destacades de tot el territori valencià. Era en este cas Andrea Sánchez Verchili qui donava vida a la dona de Jaume I, seguida sempre amb les seues dones de companya. A continuació van desfilart també La Host del Castell Vell i els Cavallers Templers.

Conforme el soroll dels bombos de Desperta Ferro s’allunyava, se sentia els trons de la Colla de Trabucaires Xaloc, que ens tralladava de les batalles de les ciutats a la mirada naval de la mà de la Colla Bacalao, presidida per Paco Carbonell Alcon.

 

Els manyos del Centre Aragones canviaven l’aire de la festa i amb ells la representació provincial que reafirma la capitalitat de Castelló de la Plana. Més de 70 municipis van participar en la desfilada, les Calderes de Santa Quitèria d’Almassora, la Ceràmica d’Onda, les Amassadores de Benassal o el Grup de Danses Font d’Aixart de l’Alcora son ja part d’esta desfilada.

Col·lectius de Castelló també van participar d’esta fita, i amb la caiguda del sol prenien els carrers els representants de la llum, les comissions de les 19 gaiates de la ciutat. Centenars de castellonencs i castellonenques van passar per davant del palc d’autoritats i convidats representat a l’esclat de llum sense foc ni fum.

I ja després d’ells, Els clarines que van entonar la ‘Martxa de la Ciutat’ de Matilde Salvador, per a donar entrada al Pregoner de 2019 José Antonio Lázaro, que, com a marca la tradició, va llegir en diferents punts de la ciutat, l’últim dels quals es trobava davant de la tribuna d’Autoritats, els versos de Bernat Artola amb l’anunci que ‘Ja és arribat el dia de la nostra Magdalena’.

Tancava la Cavalcada la carrossa de de les padrines de les Gaiatas i la de la reina de les Festes, Natalia Palacio amb les seues dames de la Cort d’Honor i la Banda Municipal.

 

 

PublicitatJuega Limpio Orihuela