Els Premis València i València Nova 2018 ja tenen guanyadors

La Institució Alfons el Magnànim dóna a conèixer els noms dels premiats en les categories novel·la gràfica, assaig, poesia i narrativa, tant en valencià com en castellà

Premis València i València Nova 2018
El diputat de Cultura, Xavier Rius, junt als membres del jurat dels Premis València i València Nova 2018

El director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, i el diputat de Cultura, Xavier Rius, han sigut els encarregats d’obrir hui les pliques amb els noms dels guanyadors dels Premis València i València Nova 2018. Així mateix, un portaveu de cadascun dels jurats ha realitzat una breu valoració sobre les obres premiades.

Vicent Flor ha volgut destacar la labor duta a terme pel jurat, els qui han pres “decisions professionals“, fins i tot deixant alguns premis “deserts” a causa de la “exigència d’estos guardons“. “És important també assenyalar la transparència i la netedat que hi ha hagut en l’elecció dels guanyadors“, ha comentat Flor.

Enguany s’han presentat més de 400 obres en les categories de novel·la gràfica, assaig, poesia i narrativa. Segons Xavier Rius, açò suposa “la bona salut del certamen i la seua consolidació“. Els treballs premiats en narrativa i assaig rebran 12.000 euros, els de poesia, 7.500, i el de novel·la gràfica, 8.000 euros.

Premis Narrativa

Valencià

Premi València 

La novel·la Russafa-Sarajevo, de Joanjo Garcia Navarro, ha estat premiada en la modalitat de narrativa en valència per un jurat format per Anna Moner, Josep Millo, Isabel Marcillas i Gonçal López-Pampló, que ha destacat l’originalitat dels personatges que habiten la novel·la, una obra amb trets psicològics i ambientada en València.

Premi València Nova

L’obra guanyadora d’esta categoria ha sigut Violeta i el llop de Mònica Richart García. El jurat ha destacat que és “una obra molt interessant, amb llenguatge fresc, que es centra en les aventures d’un jove universitari que viatge al Regne Unit, on coneix a Violeta”.

Castellà

En esta categoria, tant el Premi València com el València Nova han quedat deserts. Des del jurat han indicat que “a pesar que existeixen obres amb mèrits, cap ha aconseguit el nivell d’excel·lència per a ser reconegut amb un premi d’aquest prestigi“. A més, han assenyalat que ha sigut una “difícil decisió”, però el que pretenen és enviar un missatge clar: “és necessària l’originalitat i les obres treballades per a rebre esta recompensa“. Esta ha sigut la primera vegada que dos premis d’una mateixa categoria es queden deserts.

Premis poesia

Valencià

Premi València 

El tribunal integrat per Salvador Ortells, Mercè Climent, Fina Girbés i Eduard Ramírez ha atorgat el premi a Jordi Julià Garriga, amb l’obra Shakespeare i el desig. El jurat ha valorat el seu “ús d’hendecasíl·labs al estil shakespearià de temes poètics universals i dels personatges que poblen les obres del poeta anglés, així com el domini impecable de llenguatge, del ritme i de la mètrica” i ha afegit que “estem davant d’un grandíssim poema clàssic”.

Premi València Nova 

Este premi ha quedat desert perquè, en paraules de Salvador Ortells, portaveu del jurat, “cap aspirant ha presentat un poemari suficientment reeixit en conjunt, tot i que s’intueixen veus poètiques de futur interesants“.

Castellà

Premi València

Jorge Valdés, Guillermo Carnero, Inmaculada Lergo i Jesús Munárriz jurats del premi de poesia en castellà han premiat Enveses, de Javier Velaza, poemari del qual el han destacat la seua “qualitat formal, amb moments d’elevada lucidesa poètica construida amb ingeni i humor. Una obra unitària que se sosté per la qualitat contrastada dels textos”.

Premi València Nova

L’obra guanyadora ha sigut La teoría de los autómatas, de Estefanía Cabello. Jorge Valdés ha explicat que han valorat la frescura literària que explora en la innovació.

Premis assaig

Premi València

Antoni Corominas Díaz ha obtingut el premi amb l’obra Vers la nova salut. Sinergies per a una sanitat millor al segle de la crisi, un anàlisi seriós que explora nous enfocaments de gestió i finançament per al nostre sistema de salut, repensant els sistemes d’atenció i abordant els principals problemes i atacs al sistema públic.

Premi València Nova

Este premi també ha quedat desert per “no arribar al nivell d’excel·lència exigit”, tal com han informat des del jurat.

Premi novel·la gràfica

Premi València

En quant a la novetat d’enguany, el Premi València de Novel·la Gràfica, el jurat format per Mamen Moreu, Laura Pacheco, Enric Melego i Ricardo Peris, han decidit que l’obra Dos monedas de Núria Tamarit Castro siga la primera guardonada en esta categoria. D’ella han destacat “l’originalitat del dibuix i la narrativa en una història que parla de la cultura de Senegal des del punt de vista d’un europeu, però evitant el drama i la compassió”.

La gala serà a l’octubre en el Centre de Carme

La gala de lliurament de guardons, prevista per al 18 d’octubre, canvia enguany d’ubicació i se celebrarà en la sala del refetor del Centre de Carme. “Volem donar-li un caràcter especial perquè commemorem els setanta anys del Magnànim i el Centre de Carme ens ofereix un espai magnífic que permetrà augmentar l’assistència de públic a la gala“. Rius anticipa que l’acte “serà àgil, divertit i amb alguna sorpresa” i tornarà a ser presentat per Eugeni Alemany, que ja ho va fer el 2016. Com ja és tradició, cada autor o autora premiada rebrà a més del premi en metàl·lic un quadre original de l’artista Manuel Boix i tindran ja els llibres premiats publicats eixa nit, excepte en el cas de la novel·la gràfica, ja que este cas es premia un projecte i el període de producció és més llarg.

Publicitat