El president de Diputació i els 5 detinguts, en llibertat però investigats

Els sis detinguts van ser traslladats a la Ciutat de la Justícia de València poc després de les 16.00 hores d'esta vesprada.

54

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i els altres cinc detinguts per corrupció en el marc de l’operació Alqueria han quedat en llibertat, però segueixen investigats per malversació i prevaricació per suposades irregularitats en la contractació de personal, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia.

Els sis detinguts van ser traslladats a la Ciutat de la Justícia de València poc després de les 16.00 hores d’esta vesprada en dos furgons policials, i a les 18.15 hores abandonaven pel seu propi peu les dependències judicials després d’acollir-se al seu dret a no declarar davant el titular del Jutjat d’Instrucció número 9, que instrueix el cas.

El president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez (PSPV), ha declarat als periodistes a la seua eixida dels jutjats que estava “molt tranquil”, que es trobava en “llibertat sense fiança” i que tot havia “eixit bé”, encara que ha reconegut que el seu arrest i passar la nit en els calabossos de la Policia Nacional en la caserna de Sapadors “no ha sigut una situació fàcil”.

Abrigallat per familiars i entre un núvol de periodistes, Rodríguez, al principi poc inclinat a fer declaracions, s’ha detingut finalment davant els mitjans de comunicació i, en ser preguntat per la destitució dels seus càrrecs orgànics en el PSPV-PSOE i la proposta de substitució al capdavant de la Diputació, ha comentat: “És la primera notícia, així que no ho valoraré”.

No obstant això, ha considerat que les decisions adoptades pel seu partit són “lògiques en una situació com esta”, encara que ha insistit, somrient, en què està “tranquil”.
Sobre la seua declaració, ha comentat que ha traslladat al jutge que no podia “dir res perquè tot està baix secret de sumari” i ha de saber primer “de què s’acusa”, i ha opinat que “l’acusació d’una malversació de 2 milions d’euros és una barbaritat. És una desproporció absoluta. No puc dir més”. Entre espentes de càmeres i periodistes, el també alcalde d’Ontinyent ha demanat: “Per favor, val ja, la situació no ha sigut fàcil”, i, a continuació, ha marxat en un cotxe particular amb els seus familiars.

Un altre dels detinguts, Manuel Reguart, assessor de Rodríguez, ha eixit nerviós de la seua declaració davant el jutge i, entre crits, ha afirmat: “Açò que ens està passant és una barbaritat, és una desproporció”, i, preguntat per la seua situació processal després d’acudir davant el jutge, ha afirmat a una periodista: “Estic en llibertat, no em veu?”.

Tant Agustina Brines, cogerent de Divalterra, com Ricard Gallego, cap de gabinet del president de la Diputació, han declinat efectuar declaracions a la seua eixida de la Ciutat de la Justícia i han marxat veloçment en sengles cotxes particulars en companyia dels seus familiars.

El cogerent de Divalterra, Xavier Simón, el primer dels arrestats en l’operació Alqueria a eixir dels jutjats -a les 17.40 hores-, s’ha limitat a afirmar que estava en llibertat sense mesures cautelars i que no anava a dir més perquè, segons ha recordat, la causa està baix secret de sumari. El lletrat de Divalterra Jorge Entenimentada s’ha expressat en termes similars.

Els sis arrestats han comparegut davant el jutge després de passar la nit en els calabossos de la Caserna de Sapadors de València, després de la seua detenció ahir en l’operació Alqueria, en la qual s’investiga suposades irregularitats en la contractació de personal d’alta adreça en Divalterra, empresa pública de la Diputació de València.

Després de les detencions, agents de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) van realitzar una sèrie de registres en domicilis particulars, en l’Ajuntament d’Ontinyent i en la Diputació de València, que van concloure al voltant de les 22 hores.

Les diligències, declarades secretes pel Jutjat d’Instrucció número 9 de València, es van obrir per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics el passat mes de maig, després de la denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció de València en relació a possibles irregularitats en la contractació de personal d’alta adreça en Divalterra.