El president infantil, una de les representacions que més falta a les festes valencianes

Segons el cens de la Junta Central Fallera, hi ha 127 falles que es quedaran sense representació masculina infantil, en comparació amb les 24 comissions que no compten amb fallera major i 30 que no tenen fallera major infantil d'un total de 382 falles.

409

Ja estem en el compte arrere esperant a les falles, però després de concloure el primer l’intercanvi de fotos en el que han pogut participar els presidents infantils toca fer una reflexió, i és que és una figura que es troba a faltar en moltes comissions. Segons el cens de la Junta Central Fallera, hi ha 127 falles que es quedaran sense representació masculina infantil, en comparació amb les 24 comissions que no compten amb fallera major i 30 que no tenen fallera major infantil d’un total de 382 falles. On resideix el problema? És una situació que es repeteix al llarg de les festes de la Comunitat Valenciana? Entrevistem a diferents associacions culturals al respecte.

Pere Fuset obri als presidents infantils l’intercanvi de fotos

Tot va començar en un fet anecdòtic, quan l’any passat durant este esdeveniment, durant el nomenament de la comissió d’Indústria-Santos Justo i Pastor, com que no té fallera major infantil, va ser el xiquet president qui va eixir a fer l’intercanvi. La seua aparició va ser rebuda amb aplaudiments per als allí congregats, i malgrat les reticències inicials (per l’inesperat), li va donar una foto a Sara Larrazábal, a Fallera Major de València 2019.

De fet, diuen que va ser el propi Pere Fuset, regidor de festes i falles de l’Ajuntament de València, qui va anomenar posteriorment al president adult per a confirmar-li que li semblava molt bé que el xiquet haguera acudit a l’acte.

Després d’este moment, es va donar pas a la idea que els presidents infantils també participaren en este acte, proposant-se oficialment a l’assemblea de presidents el gener passat i convertint-se en tot un èxit. L’objectiu és visibilitzar la figura del xiquet dins de les falles que de vegades no té tant de protagonisme com les xiquetes.

Què opinen les comissions falleres a València

La Falla Norman Bethune (antiga Falla Antonio Rueda) és una comissió que està vivint un procés de transformació i renovació molt important, tot i que ha passat nombroses etapes (una banda daurada amb moltíssims fallers fins a qüestionar-se la seua desaparició) i que ara està ressorgint. És una falla que des de 1974 ha gaudit de la imatge del president infantil, tal com es pot observar en els llibrets de la comissió, llevant alguns anys que no va poder-hi ser, però encara que siga una comissió xicoteta, sempre ha tingut.

Andrea Hidalgo, delegada de l’agrupació de l’Olivereta, protocol i xarxes socials a la seua falla, assegura que “curiosament, la figura del president infantil ha sigut, fins ara, més referent que l’FMI, exceptuant diversos anys que no hem tingut representació infantil, pel tema de l’edat. No obstant això estos dos exercicis anteriors vam tindre solament president infantil i sempre li hem donat el suport que es mereix, no pensem que hi haja diferenciacions amb la Fallera Major Infantil“.

A més, Hidalgo ha recalcat que “en la nostra comissió no costa en absolut que isquen presidents infantils, ja que tenim més xiquets que xiquetes en la comissió infantil”. És un testimoni que evidencia que cada comissió és un món i que no són dades que demostren una falta d’interés del sector masculí en les falles.

“Potser la dificultat existeix més a l’hora de tindre FMI, ja que és molt més costós, pel tema de la indumentària”, diu Andrea Hidalgo, que també fou preseleccionada l’any 2015 per a la cort d’honor de la Fallera Major de València.

Per últim, la delegada ha objectat que “la presentació de l’home en el món faller està molt representada, igual que el de la dona. M’atreviria a dir que està de manera equitativa, malgrat tants anys de repressió a la dona. No obstant això, enguany en l’intercanvi d’esbossos sí que participen els presidents infantils, em sembla el correcte, igual que el canvi de ressaltar al president infantil en la desfilada de l’ofrena a la Mare de Déu”.

Què ocorre a Castelló en Les Gaiates?

Esteban Gual de la Gaiata 6 de Castelló conta que la circumstància a la província és molt diferent, ja que parlem de 19 comissions a soles. La situació canvia entre les colles perquè depén també del nombre de persones que es compte cadascuna d’elles. De les 19 colles, 7 tenen president infantil, però no és un fet que hi haja disminuït ara, ja que açò ha passat sempre, com també fa 10 anys.

“Les xiquetes ho viuen d’altra manera, ells volen més estar en grup, jugar al futbol… Mentre que elles volen ser les madrines com si foren princeses, és un fet innat a la personalitat”, diu el president.

Curiosament és una representació fidel a què fan els presidents adults, acompanyar i gaudir de la festa però d’altra forma. No pense que els xiquets es plantegen una altra forma de viure la festa. “És veritat que en el dia de la galeria els representants i les representants s’assenten separats però això no inclou en els xiquets, en tot cas, als pares”, recalca Esteban.

Cal tindre en compte que cada comissió és un món i que la representació del president infantil dependrà del grup cultural i de la seua idiosincràsia.