martes, 19 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Zaplana no se lliura de la presó malgrat la leucemia

La llista d'investigats en este cas es completa amb l'exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, Rosa Barceló, dona de Zaplana, i Mitsuko Henríquez, secretària personal de Zaplana.

La titular del jutjat d’Instrucció número 8 de València, que investiga el cas Erm, ha ordenat presó incondicional i sense fiança per a l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana per risc de fugida i de destrucció de proves, segons han informat EFE fonts jurídiques. Zaplana, detingut el dimarts al costat d’altres sis persones en este cas que investiga els delictes de blanqueig de capitals, suborn, malversació i prevaricació, ha abandonat la Ciutat de la Justícia de València poc abans de les 21 hores camine de la presó de Picassent (València).

Els detinguts al costat de Zaplana són els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de l’ex director general de la Policia i expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, que han quedat en llibertat amb mesures cautelars, l’excap de gabinet de Zaplana en la Presidència de la Generalitat, Juan Francisco García, l’ex alt càrrec de l’Agència Valenciana de Turisme i exdirectivo del parc temàtic Terra Mítica, Joaquín Barceló i la seua dona, Felisa López, i l’assessor fiscal Francisco Grau.

Per a este últim i per a Barceló, la jutgessa també ha decretat presó, mentre que encara es desconeix la situació en la qual queden López i García, els últims a declarar en seu judicial.
La jutgessa ha culminat una actuació iniciada dimarts passat amb la detenció de Zaplana i d’altres sis persones, així com la recerca d’altres tres persones, per la seua presumpta implicació en delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació,
Després de passar per la caserna de la Guàrdia Civil de Patraix, a València, tots els implicats en esta causa van ser traslladats, a partir de les 12.30 hores, a la Ciutat de la Justícia de València, per a ser posats a disposició judicial.

El focus del cas Erial està posat sobre les adjudicacions de la ITV de la Comunitat Valenciana en 1997 i sobre el pla eòlic autonòmic, aprovat en 2011. Els investigadors creuen que alguns dels empresaris beneficiaris haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions.

Precisament, el blanqueig i repatriació de diners en els últims anys per part d’Eduardo Zaplana hauria sigut la segona peça clau per a activar la recerca del cas Erial, segons fonts de la recerca. Tant en el cas de la privatització de la ITV, realitzada en 1997 durant el mandat de Zaplana al capdavant de la Generalitat, com en les concessions del Pla Eòlic apareixen com a beneficiàries, quasi sempre en unió temporal amb altres mercantils, empreses propietats o participades per Vicente i José Cotino.

El denominat cas Erial va saltar als mitjans de comunicació este dimarts amb la detenció a València de l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Eixe mateix dimarts, Zaplana va estar present en els registres que els agents de l’UCO van realitzar en la seua casa a València al matí i, a la vesprada, en el seu xalet de Benidorm. Després de passar la nit en els calabossos de la caserna de Patraix, l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball va ser traslladat el dimecres a Madrid per a assistir al registre d’un habitatge i un despatx en la capital d’Espanya.

Avui dijous, els detinguts i investigats es van acollir al seu dret a no declarar davant la Guàrdia Civil i, amb les diligències instruïdes, van ser traslladats davant la titular del jutjat d’Instrucció número 8. Esta causa es va iniciar en 2015 pel jutjat d’Instrucció número 8 de València en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció, arran d’uns papers amb suficients indicis de presumptes activitats delictives de Zaplana que van ser aportats per Marcos Benavent, l’exgerent de l’empresa pública de la Diputació de València Imelsa i autodenominat “yonqui dels diners”, investigat pel presumpte finançament irregular del PP a la Comunitat Valenciana i que en eixa època va decidir col·laborar amb la Justícia.
Eixe document, pel que sembla manuscrit pel mateix Zaplana, va acabar en mans de la Fiscalia Anticorrupció, que va denunciar els fets i va iniciar una recerca que ha portat el Jutjat nombre 8 de València i que el dimarts va permetre l’arrest, entre altres, de l’expresident de la Generalitat i exministre.

La llista d’investigats en este cas es completa amb l’exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, Rosa Barceló, dona de Zaplana, i Mitsuko Henríquez, secretària personal de Zaplana.

Últimas noticias

Contenido relacionado