viernes, 26 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

El pressupost de la Generalitat creix un 7,3% en la província de Castelló

Superarà els 146 milions d'euros, ja que a més de les inversions ja territorialitzades en queden moltes pendents d'assignar que també podrien anar a parar a terres castellonenques.

Amb un total de més de 146 milions d’euros en el que s’anomena inversions territorialitzades, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat este dimarts a la Seu del Consell a Castelló els pressupostos previstos per a la província que, segons ha indicat, suposen un increment del 7,3% respecte als de l’any passat.

Amb els tres eixos fonamentals de l’atenció sanitària i la recuperació econòmica i social, Soler ha qualificat els contes com uns “pressupostos expansius però elaborats des del punt de vista de la prudència”.

Entre les grans xifres d’inversions destaquen projectes com les relatives al Pla edificant, amb un total de 50,9 milions d’euros en més 40 municipis, els 10,8 milions en millora d‘instal·lacions hospitalàries, la injecció de 8,6 milions per l‘aeroport de Castelló o els 4,5 milions per a la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI entre altres. També destaquen, i més donades les circumstàncies actuals de la pandèmia on s’han posat paleses moltes de les grans carències sanitàries els 4 milions per ampliació i construcció de centres de Salut.

Millores en centres educatius

Entre les inversions més significatives destaquen les destinades a la millora de les infraestructures educatives tant d’Educació Primària com Secundària. En concret, es preveu destinar 50,9 milions d’euros per a actuacions de millora i construcció de centres educatius de 41 municipis. Del total de les inversions, 30,7 es destinaran als centres de Primària i 20,2 a centres de Secundària.

Entre les actuacions cal destacar el CEIP Herrero de Castelló de la Plana, amb 2,6 milions d’euros; el CEIP Palmerar de Benicàssim, amb 115.967 euros; l’IES José Vilaplana de Benicarló, amb 3,29 milions d’euros; i l’IES Álvaro Falomir d’Almassora, amb 325.000 euros per a 2021, d’un total de 10,6 milions d’euros.

A més, cal destacar la construcció dels nous aularis dels Col·legis Rurals Agrupats (CRA) El Trescaire i Penyagolosa, que comptaran amb 2,2 i 2 milions d’euros respectivament; i la rehabilitació del Centre Integrat de Tecnificació Esportiva Penyeta Roja, amb 1,5 milions d’euros.

Entre altres actuacions previstes per la conselleria d’Educació, Cultura i Esport, també es destinarà 1,5 milions d’euros per a la construcció i modernització d’instal·lacions esportives, a través d’un conveni amb la Diputació de Castelló; i la rehabilitació del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, amb 700.000 euros.

El pressupost de 2021 contempla realitzar un esforç sense precedents en matèria de digitalització, tant de l’àmbit educatiu com judicial i administratiu. En concret, a través de la conselleria d’Hisenda i Model Econòmic es destinarà 1,1 milions d’euros per a adquisició d’infraestructures de comunicacions i ordinadors en centres educatius de la província de Castelló.

D’altra banda, s’ha previst l’ampliació de la Xarxa d’Emergències Comdes a Castelló i la renovació tecnològica de la xarxa de difusió del Multiplex Autonòmic, així com la reforma de les infraestructures dels centres de telecomunicacions, tot això dotat amb més d’1,7 milions d’euros.

Innovació i impuls econòmic

Entre les actuacions destinades a impulsar el teixit econòmic valencià, cal destacar el suport a sectors estratègics com el turístic o el ceràmic, així com la col·laboració amb els centres tecnològics o la creació del Centre d’Excel·lència Científica a Castelló, que permetran incidir en la innovació i la retenció de talent investigador.

Així doncs, els pressupostos contemplen més d’1,5 milions d’euros per a impulsar el sector turístic, mitjançant plans de dinamització turística en municipis del Penyagolosa, Terres del Maestrat, Plana de l’Arc, Plana Baixa, Els Ports, Espadà-Millars, Alt Palància i Alt Maestrat, que comptaran amb 660.000 euros; 420.000 euros per al Centre de Turisme Morella-Els Ports; 340.000 euros per a accions de promoció i màrqueting del producte turistic de Castelló de la Plana, Montanejos i en general de la província de Castelló; i 100.000 euros per a promocionar Peníscola, Ciutat del Cinema, dins del Pla de Promoció del Producte Cinematogràfic de Turisme de Peníscola i de la Comunitat Valenciana.

Un altre dels sectors productius amb important presència a la província de Castelló, el sector ceràmic rebrà 1 milió d’euros a través del conveni amb l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) per al desenvolupament d’activitats formatives i divulgatives amb l’objecte d’implusar la transformació modernitzadora de l’estructura productiva.

De la mateixa manera, es destinarà 2,62 milions d’euros per a continuar apostant per la generació de coneixement i tecnologia a través dels Centres Tecnològics de Castelló de la Plana; i 350.000 euros per al CEEI Castelló, dins del programa d’ajudes a entitats de suport a l’emprenedoria innovadora.

A més, els pressupostos contemplen la creació del Centre d’Excel·lència Científica, que tindrà la seua seu a Castelló, i per al qual es destinaran 1,3 milions d’euros en 2021. Este centre contribuirà a incorporar i retenir talent investigador d’excel·lència internacional en el sistema valencià.

Atenció social i sanitària

Pel que respecta a l’atenció social, es preveu destinar 10,4 milions d’euros en atenció primària de caràcter bàsic en un total de 37 municipis i 9 mancomunitats; així com 2,75 milions per a atenció primària de caràcter específic de competència local en 19 municipis i 4 mancomunitats.

A més, s’ha previst destinar 5,8 milions per a atenció primària de caràcter específic de competència de la Generalitat en 18 municipis i 12 milions d’euros per a atenció secundària en 9 municipis de Castelló.

En matèria d’inversions en Sanitat, la major part es destinen a la reforma i ampliació de diferents hospitals i centres de salut de la província, que permetran entre altres actuacions essencials la reforma i equipament de l‘Hospital Provincial de Castelló, amb 4,7 milions d’euros; la reforma de l’Hospital General, amb 4,1 milions d’euros; així com la construcció del nou centre de salut Constitució de Castelló de la Plana, l’ampliació del centre de salut de Vall d’Uixò, l’ampliació de l’Hospital de la Plana a Vila-real, o la construcció del Centre de Salut Vinaròs II.

D’altra banda, cal destacar els 4,5 milions d’euros que es destinen del pressupost al finançament de les obres de construcció de la nova Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I; i els 1,6 milions d’euros per a la reforma del Palau de Justícia de Vinaròs.

Pel que respecta a les actuacions en matèria d‘habitatge, s’ha previst destinar 2,58 milions d’euros en actuacions urbanes en un total de 21 municipis, 1,95 milions d’euros en la rehabilitació de 35 habitatges a Castelló de la Plana, així com 358.000 euros en actuacions de regeneració urbana incloses en el Pla d’Habitatge d’Onda i Olocau.

En matèria de municipalisme el pressupost contempla 5,7 milions d’euros del Fons de Cooperació Municipal, que serà complementat per la Diputació de Castelló, i 1,3 milions d’euros procedents del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació.

Millora de les infraestructures

Pel que fa a infraestructures, el pressupost contempla 16 milions d’euros per a conservació, reparació i adequació de carreteres a la província de Castelló; a més de 2,6 milions d’euros per a la rehabilitació del ferm en la CV-151 i CV-16; 2,5 milions d’euros per a la Ronda Sud Oest de Vila-real, entre la CV-20 i la N-340, i 1,2 milions per a la millora de l’accessibilitat al nou pont de vianants de Ribesalbes sobre el riu Millars en la CV-191.

Els pressupostos per a 2021 també contemplen 8,65 milions d’euros per a l’impuls de la diversificació de l’activitat industrial, logística i turística de l’Aeroport de Castelló.

Finalment, el pressupost destina 1,5 milions d’euros per a la modernització d’infraestructures de regadiu i obres hídriques en municipis com Almedijar, Ares del Maestrat, Xèrica, Santa Magdalena de Polpis, Canet lo Roig, Traiguera, La Jana, Xilxes, i Altura, entre altres. A més, la conselleria d’Agricultura destinarà 3 milions d’euros per a les obres de connexió de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals Vora Riu a la EDAR Ona i la EDAR Almassora, i 400.000 euros per a les obres de connexió entre el nucli urbà d’Alcalà de Xivert i la nova EDAR

Últimas noticias

Contenido relacionado