El govern valencià presenta “la major partida pressupostària de la història”

Vicent Mascarell, diputat d'Hisenda, presenta els pressupostos del govern provincial per al 2020, que creix fins als 530 milions d'euros. Açò suposa una millora en la planificació administrativa, menys burocràcia i modernització de la institució.

pressupostos 2020 diputació
Fotografia: Diputació de València.

“Hui hem presentat les línies estratègiques que marcaran tota la legislatura del nou Govern per al 2020”, així s’ha pronunciat Vicent Mascarell, el diputat d’Hisenda, este matí a la Diputació de València. Encara que les mesures han d’aprovar-se en el ple extraordinari el pròxim dilluns 30, el govern aposta per un increment del 9% en comparació amb l’anterior pressupost i lluita per la simplificació.

Este augment es tradueix en 44 milions més que l’exercici anterior, el que significa un total de 530.223.730 milions d’euros. Segons ha assegurat el diputat d’Hisenda, este pressupost “posara a la disposició dels municipis valencians la major partida pressupostària de la història”.

PublicitatAVL

El pressupost de 2020 és un reflex de les línies estratègiques que durà l’actual govern provincial per a la legislatura actual. Este matí hem pogut vore que el nou govern es centrarà en la modernització de la institució. Però, com van a finançar estos canvis? Segons s’han pronunciat, la base del canvi és l’agrupament de les subvencions i inversions, la qual cosa redueix la burocràcia administrativa. A més de l’estalvi, açò es traduirà en una administració més lleugera i eficaç.

La simplificació en la gestió i la modernització institucional incrementa de manera exponencial la inversió a les comarques valencianes, ens referim a quasi un 20%, arribant als 120 milions d’euros, a més de l’autonomia dels municipis a l’hora de decidir la destinació d’estes ajudes. Però també hi ha altres dades que alimenten l’esperit d’este pressupost:

  • L’increment de la despesa corrent a través d’un Fons de Cooperació Municipal que passa de 20 a 40 milions d’euros.
  • La reducció de la despesa financera de 25 a 11 milions.
  • L’augment de les partides per a Medi Ambient i Serveis Socials, des d’els 5,5 milions fins a arribar als 19,2 milions d’euros.

Els més de 530 milions d’euros de la Diputació de València provocaràn una major inversió en els ajuntaments, facilitant una millor planificació i execució d’estes inversions en els municipis, és a dir, la base de l’autonomia municipal.

pressupostos 2020 diputació
Fotografia: Diputació de València.
Una major inversió però sense augmentar el deute

El titular d’Hisenda, Mascarell, ha volgut deixar clar que l’increment de la inversió no significa que puge el deute. Ha assegurat que és mantindran “en els mateixos valors de deute”. Una vegada aclarit este punt, l’acte s’ha encaminat a parlar d’on van a parar els pressupostos per departaments.

Segons esta divisió, el pressupost de la Diputació per a 2020 es reparteixen en:

  • 70 milions d’euros per a les inversions agrupades en el SOM, gestionat per l’àrea de Cooperació.
  • 37 milions d’euros per a l’àrea de Medi Ambient, que desenvoluparà nous programes de mobilitat sostenible i actuacions per a lluitar contra el canvi climàtic.
  • 22 milions per a Cultura amb la finalitat de mantindre l’oferta museística, teatral i d’oci de la corporació i acostar la programació cultural als pobles més xicotets.
  • 42 milions d’euros per a l’àrea de Carreteres i Infraestructures, amb l’objectiu de mantindre i millorar les vies de comunicació provincials.
  • 5,3 milions d’euros per a Joventut i Esports.
  • 2 milions d’euros per al departament de Desenvolupament Rural que dirigex Ramiro Rivera, de nova creació.
  • Recursos per al manteniment dels centres educatius de la Diputació.

En l’apartat d’empreses dependents de la corporació trobem el Patronat Provincial de Turisme, que disposarà de 4,5 milions d’euros, el Consorci d’Extinció d’Incendis, que tindrà una dotació de 57,7 milions d’euros, i Divalterra, que comptarà amb un pressupost de 24,5 milions d’euros que anirà destinat en gran part als treballs de les brigades forestals per a protegir les muntanyes valencianes.

Rovira