El preu de la factura de la llum torna a pujar un 4,1% al setembre

OCU denuncia que molts consumidors no s'han beneficiat dels baixos preus de l'electricitat durant els últims mesos pel que recomana comparar les tarifes.

OCU informa que el preu de l’electricitat continua creixent. El mercat majorista ha incrementat el seu preu en un 15,9%, fins als 41,96 €/MWh, un preu molt similar al que va tindre el setembre de 2019. En aquest sentit els preus de l’electricitat tornen a la cara normalitat i deixen arrere l’efecte de la crisi del coronavirus i el confinament que va provocar una forta baixada de preu el mes d’abril.

Este increment del cost de l’energia suposa una alça del 4,1% en la factura d’un consumidor mitjà, (amb un consum de 4,6 kW i 292 kWh al mes/3500 a l’any) que tinga contractada la tarifa PVPC. Així al setembre pagarà de mitjana 58,89€, una mica més de dos euros del que pague a l’agost (56,57€).

Per a OCU el preu de l’electricitat es va recuperant a mesura que el fa l’activitat i torna als elevats preus habituals. En este mes resulta especialment significatiu el nou increment de preu en horari nocturn que, encara que partia de preus especialment reduïts, durant el mes de setembre ha fixat un preu de 0,052 kWh que és un 12% més car que els preus del mes passat en este mateix horari.

OCU assenyala que, amb esta nova pujada, i encara que el mercat continua tenint preus continguts d’electricitat, ja ha recuperat pràcticament tota la rebaixa de preus del mes d’abril, i se situa en uns nivells similars als de setembre de 2019. Una mala notícia sens dubte per a les economies familiars, especialment per a les més vulnerables, que han crescut amb l’impacte de la crisi econòmica.

Davant esta pujada de preus, OCU torna a recomanar als usuaris revisar el seu contracte d’electricitat, especialment a aquells que es troben en el mercat lliure, ja que són molts els usuaris que no s’han beneficiat de la rebaixa de preus de l’electricitat iniciada fa un any.

Per això anima als consumidors a comparar la seua tarifa actual amb la tarifa regulada PVPC que ofereixen les comercialitzadores de referència, ja que, encara que és probable que continuen les pujades en els pròxims mesos, els seus preus són sempre competitius. Els usuaris també poden optar per alguna de les ofertes del mercat lliure amb preu fix durant els pròxims dotze mesos, protegint-se del risc que el preu de l’electricitat puge en el que queda d’any. Però és molt recomanable en este cas la comparació per a assegurar-se que contracten una bona tarifa.

CatalanSpanish