Els preus pugen un 0,2% al desembre en la Comunitat Valenciana

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat en la Comunitat Valenciana un 0,2% durant desembre respecte al mes anterior.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat en la Comunitat Valenciana un 0,2% durant desembre respecte al mes anterior, segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En l’àmbit nacional, l’IPC va pujar un 0,2% al desembre amb relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seua taxa interanual, fins al -0,5%, per l’encariment de l’electricitat i de les gasolines.

El tancament en negatiu de l’IPC en 2020 ha permés als salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu. En concret, la pujada salarial pactada en conveni va tancar l’any passat en l’1,89%, quasi 2,4 punts per damunt de l’IPC interanual de desembre.

Amb la dada de desembre, l’IPC interanual encadena la seua novena taxa negativa consecutiva, segons les dades definitives publicades per l’INE, que coincideixen amb els avançats a la fi del mes passat.

L’INE ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC de desembre a l’avanç dels preus de l’electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubrificants.

En l’últim mes de l’any passat, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seua taxa interanual en el -0,6%, dos dècimes per damunt de la de novembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima al desembre, fins al 0,1%, amb el que se situa sis dècimes per damunt de la taxa d’IPC general.

En taxa mensual, desembre sobre novembre, l’IPC va pujar un 0,2%. El que més va pujar de preu al desembre amb relació al mes anterior van ser els paquets turístics nacionals (+13,9%), mentre que el que més es va abaratir van ser les fruites fresques (-5,3%) i altres articles de vestir, com a guants, cinturons o paraigües (-4,2%).

ValenciàEspañol