Els preus pugen al setembre un 0,1 % a la Comunitat i deixen la taxa anual en l’1 %

Els preus van pujar un 0,1 % al setembre respecte al mes anterior a la Comunitat Valenciana, un augment que s'eleva a l'1 % en el que va d'any i que en la taxa anual se situa en el 2,5 %, segons l'Índex de Preus al Consum (IPC) fet públic aquest dijous.

preus

Els preus van pujar un 0,1 % al setembre respecte al mes anterior a la Comunitat Valenciana, un augment que s’eleva a l’1 % en el que va d’any i que en la taxa anual se situa en el 2,5 %, segons l’Índex de Preus al Consum (IPC) fet públic aquest dijous.

Per sectors, els preus van pujar especialment al setembre en vestit i calçat (4,2 %), habitatge (1,2 %) i parament i transport (0,4 %), mentre que van baixar sobretot en oci i cultura (-2,3 %) i hotels, cafès i restaurants (-1,2 %).

A nivell autonòmic, la taxa anual d’inflació va pujar en nou comunitats al setembre respecte a agost, especialment a Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Extremadura, amb un increment de dues desenes en totes elles, mentre que es va mantenir en cinc i va disminuir en les tres restants, Cantàbria, Astúries i País Basc.

Segons les dades de l’INE, l’IPC va registrar un creixement interanual del 2,3 % al setembre, una desena per sobre de la taxa comptabilitzada a l’agost, a causa del fort encariment de l’electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció.

A més de les pujades de dues desenes a Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Extremadura, la taxa anual d’inflació va augmentar una desena a Andalusia, Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia i Murcia, igual que en la ciutat autònoma de Ceuta.

Els preus es van mantenir a Aragó, Balears, La Rioja, Madrid i Navarra, així com a Melilla, i van descendir a Cantàbria, Astúries i País Basc, amb baixades de dues desenes en la primera i una desena en les dues últimes.

La taxa mensual va ser positiva en la majoria de les comunitats autònomes, sobretot a Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Extremadura, que amb un increment del 0,5 per cent van registrar les pujades més altes. Per contra, les taxes mensuals negatives es van donar a Cantàbria, Astúries i Balears, on van baixar un 0,2 per cent en la primera i un 0,1 per cent en les dues últimes.

Publicitat