```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Programa d’actes per al 9 d’Octubre

El 9 d’octubre és el Dia de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l’entrada a la ciutat de València del rei Jaume I en 1238.

La conquesta i formació del Regne de València no es va culminar fins a 1304-1305 amb la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d’Elx, i el territori actual no va adquirir l’extensió actual fins a 1851 amb la incorporació de Requena i Utiel; però el 9 d’octubre es va triar com la data més representativa, per ser València la capital del Regne de València i actualment de la Comunitat Valenciana. És una celebració amb llarga tradició des del segle XIV, introduïda pel rei Jaume II d’Aragó. En canvi, pel que fa a tot el territori de la Comunitat Valenciana, es tracta d’una celebració institucional contemporània que té el seu origen l’any 1976, quan en el Plenari de Parlamentaris es proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià, i que finalment va adoptar la denominació actual de Dia de la Comunitat Valenciana.

Una de les iniciatives més interessants per a commemorar la festivitat és 9 palaus per al 9 d’Octubre: nou palaus de València obriran les seues portes perquè els puguen visitar per dins. Entre ells, el Palau de la Generalitat.

Per a commemorar el 9 d’Octubre es celebraran una sèrie d’actes a tota la Comunitat i en especial en València tals com:

Ajuntament de València

Dissabte 30 de setembre

20.00 h. Representació de les ambaixades de la conquesta en la Plaça dels Furs. Organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

Domingo 1 d’octubre.

11.30 h. Alardo, per l’itinerari següent: Plaça de la Reina, Carrer del Micalet, Plaça de la Mare de Déu, Carrer dels Cavallers, Plaça de Manises, Carrer dels Serrans i Plaça dels Furs. Organitzat per la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

Dissabte 7 d’octubre.

18.30 h. III Entrada Infantil de Moros i Cristians per l’itinerari següent: Plaça del Comte de Bunyol, Carrer dels Cavallers, Carrer dels Serrans i Plaça dels Furs. Organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians.
19.30 h. Concert commemoratiu Nou d’Octubre en el Palau de la Música a càrrec de l’Orquestra de València i de la Banda Municipal de València.
20.00 h. Concerts de la Marina del 9 d’Octubre en La Marina de València.

Domingo 8 d’octubre.

10.00 h. València, amb la Senyera. Exposició de la Real Senyera en el Saló de Cristall de l’Ajuntament fins a les 21.00 h.
11.30 h. Concerts de la Marina del 9 d’Octubre en La Marina de València.
18.00 h, 18.30 h i 19.00 h. Interpretació del Cant a la Senyera (lletra de Carles Salvador i música d’Agustí Alaman), en el Saló de Cristall de l’Ajuntament.

19.00 h. En la Plaça de l’Ajuntament, Mostra de Balls, Música i Cançons Valencianes, amb l’actuació del Grup de Danses de Quart de Poblet, l’Associació Cultural El Ramell de Castelló i el Grup de Danses de Montcada. En acabar, dansà popular, amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
24.00 h. XXXVIII Festival de Pirotècnia València, en el vell llit del Túria, entre els ponts de l’Exposició i de les Flors, a càrrec de Pirotècnia Valenciana (Llanera de Ranes).

Dilluns 9 d’octubre

11.30 h. Recepció de la corporació, autoritats i convidats.
11.45 h. Lectura del decret d’Alcaldia i lliurament de la Senyera a l’Arxiu Municipal.
12.00 h. Processó cívica i ofrena floral a Jaume I. En acabar la processó cívica, mascletà terrestre a càrrec de la pirotècnia Caballer FX (Vilamarxant).
17.00 h. XIV Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, per l’itinerari següent: Glorieta, Carrer de la Pau, Carrer de Sant Vicent, Plaça de l’Ajuntament i Carrer del Marqués de Sotelo. Organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

Últimas noticias

Contenido relacionado