miércoles, 17 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El departament de salut Arnau-Llíria finalitza el programa pilot d’exercici físic supervisat en pacients amb lumbàlgia crònica

El departament de salut València Arnau-Llíria ha finalitzat amb èxit, el primer programa pilot d’exercici físic supervisat engegat al Centre de Salut Integrat de Llíria a l’abril d’aquest any.

Denominat ‘Motiva’t/Activa‘t’, el programa aborda de forma innovadora la pràctica de l’exercici físic en pacients amb patologies cròniques. En aquest primer pilot han estat pacients amb lumbàlgia crònica inespecífica. Van començar 20 pacients amb problemes de lumbàlgia crònica i són 14 pacients els que han finalitzat el tractament a través del programa.

La implementació del programa pilot s’ha realitzat de forma interinstitucional amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llíria, la Mancomunitat del Camp del Túria i el departament de Fisioteràpia de la Universitat de València, al costat dels professionals sanitaris del departament. En ell participa població d’entre 40 i 75 anys de set localitats (Alpont, Xestalgar, Bugarra, Marines, Llíria, Benaguasil i L’Eliana) els ajuntaments de les quals han facilitat l’ús de les seues instal·lacions esportives.

L’objectiu ha estat educar en salut als pacients per empoderar-les a través de la pràctica de l’exercici físic, d’una alimentació sana i hàbits de vida saludables per millorar la seua qualitat de vida i controlar els factors de risc de la seua malaltia. Fomentar la motivació i l’autoconfiança, han estat peces clau per garantir el manteniment de l’activitat física.

Millora de la musculatura de la zona lumbar

El programa d’exercicis ha perseguit el condicionament i millora de la musculatura de la zona lumbar en aquests pacients, a fi de millorar la seua qualitat de vida, mitjançant la disminució de dolor i la millora de la seua condició física. Dins de les característiques del programa plantejat, cal destacar l’aplicabilitat tant per la senzillesa dels exercicis, com pel material emprat per a dur-los a terme.

El programa contempla diverses setmanes d’exercici supervisat, prescrites pel facultatiu, que inclouen quatre sessions de psicoeducació, dues d’elles relacionades amb aspectes psicològics. Aquests aspectes estan vinculats a la motivació per realitzar activitat física, així com per modificar les conductes i mantenir l’exercici al llarg de la vida. Al programa participen mèdics, psicòlegs, fisioterapeutes i infermers del sistema públic de salut, i educadors físics municipals.

Aquest tipus d’activitats en format grupal, a més dels beneficis que reporten per l’execució dels exercicis i la psicoeducació, ofereix altres aspectes que s’han desenvolupat de forma paral·lela, com la interrelació entre les persones integrants.

Les persones participants han mostrat el seu agraïment i expressat els beneficis que ja han experimentat al cap de dos mesos d’iniciar el tractament supervisat.

El gerent del departament de salut, Juan Domene, ha expressat l’agraïment als professionals implicats “per la seua creativitat, la il·lusió i motivació que han mostrat; tot això, ha fet possible que, aquesta alternativa terapèutica haja estat una realitat”, ha manifestat.

“Hem començat amb la lumbàlgia crònica, i continuarem amb malalties cardíaques, pulmonars, mentals i fibromiàlgia. Sempre amb exercicis adequats i individualitzats i amb la finalitat d’empoderar a la població en el seu autocuidat” conclou Amparo Sánchez, directora d’Atenció Primària de l’Arnau-Llíria.

Últimas noticias

Contenido relacionado