```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

[:es]Los gimnasios siguen el camino de los hosteleros reclamando su apertura[:ca]Els gimnasos segueixen el camí dels hostalers reclamant la seua obertura[:]

Profesionales del sector han creado la Plataforma Defiende los Centros de Entrenamiento y se concentrarán este viernes en el Palau de la Generalitat para reclamar la reapertura inmediata.

[:es]Aunque la Consellería de Sanitat anunció la reapertura de los centros deportivos el próximo 15 de marzo, ya que hasta esa fecha, solo permitirán a partir del día 1 abrir las instalaciones al aire libre, profesionales del sector deportivo reclaman el fin del cierre de forma inmediata. 

Plataforma Defiende los Centros Deportivos

Es más, agrupaciones del colectivo del deporte van a concentrarse este próximo viernes a las 10h en las puertas del Palau de la Generalitat, como protesta a unas medidas que “están arruinando el sector”, tal y como afirma Vicente Gómez, uno de los portavoces.

Hablamos con Vicente Gómez, propietario de un gimnasio en la Pobla de Vallbona (Valencia) y uno de los portavoces de la Plataforma Defiende los Centros de Entrenamiento, lanzada por profesionales de toda la Comunitat. “Hemos creado una plataforma para juntar a todo el colectivo con el fin principal de generar una acción directa de protesta contra los cierres de gimnasios y centros deportivos”, indica. 

Tal y como señala, casi todo el colectivo de profesionales de las 5 principales áreas deportivas, Yoga y Pilates, Crossfit, Artes Marciales, Fitness, Clubs Deportivos (que incluye a piscinas) y Gimnasios, se han unido a las reinvindicaciones y estarán presentes en la concentración de este viernes. De hecho, allí in situ tendrá lugar una mesa redonda que se retransmitirá en streaming a través de las redes sociales de la plataforma. Allí representantes de las citadas áreas expondrán todas sus reclamaciones y las solicitudes dirigidas a la Consellería y a las diferentes administraciones. Obviamente, el acto cumplirá con todas las medidas preventivas contra el COVID. Es más, esa es la razón principal por la que no conciben porque “siguen cerrados los gimnasios”, puesto que aseguran que cumplen con todas esas restricciones e incluso han añadido más por su cuenta. 

¿Son los gimnasios y centros deportivos seguros?

“Más seguros que el Metro o un centro comercial”, alegan. Y es que aparte de las medidas básicas contra el COVID, como son uso de mascarilla y gel hidroalcohólico, mantenimiento de distancia de seguridad y limitación de aforo, cierre de duchas y vestuarios, Gómez mantiene que la mayoría de gimnasios han establecido medidas adicionales de control de usuarios, a fin de “evitar cualquier propagación del virus en caso de que se diera un positivo”. Es decir, cada socio debe registrarse previamente para asistir tanto a sala de máquinas como a clases en un día y hora determinada. Esto les permite garantizar un control de asistencia y facilitar la trazabilidad de casos positivos, aún cuando recuerda que el Ministerio de Sanidad hace tan solo unos meses afirmaba que el riesgo de contagio en centros deportivos es de tan solo un 0`28%. Por todo lo expuesto, sorprende enormemente que haya una reapertura de la hostelería pero, en cambio, los establecimientos deportivos vayan a continuar estando cerrados. 

El Congreso aprueba PNL para declarar el deporte como actividad esencial

Tanta es la indignación de los profesionales y usuarios de actividades deportivas que incluso hace tan solo 5 días, fue aprobada una Proposición No de Ley para declarar la actividad física y deportiva como esencial. No obstante, Gómez lamenta que “mientras se aprueba o no un Decreto, el sector estará totalmente arruinado”, ya que aún no han recibido en su totalidad las ayudas del Plan Resistir, por lo que reclaman más medidas ya que “ni con las ayudas podríamos pagar los gastos mensuales fijos de un gimnasio”.

Tras mantener reuniones con asesores de Presidencia y Consellería, denuncia que “aunque dicen que nos entienden y apoyan, mantienen cerrados los gimnasios”. De hecho, desde la plataforma denuncian que “la vida de un futbolista de élite valga más que la de expertos en entrenamiento deportivo”, en referencia a que la liga no se ha suspendido y siguen entrenando con normalidad. Tampoco entienden la razón por la que “un niño no puede entrenar pero puede ir a clase con otros 20, cuando el fomento del deporte forma parte de su educación también”.

El deporte, medicina para la salud y el estado emocional

No hay que olvidar que numerosos expertos han asegurado que el deporte es una medicina contra el COVID, pues aumenta el bienestar y el sistema inmunológico y es esencial para la recuperación de pacientes positivos, y, sobre todo, para afrontar a nivel emocional las consecuencias del confinamiento y las restricciones. 

Desde la Plataforma no tienen esperanza en que les permitan abrir la semana que viene, a pesar de que solo están en contra del cierre total. Quieren abrir con las restricciones que sean necesarias, pero piensan que no se lo permitirán, así que ya están pidiendo asesoramiento para emprender acciones legales.[:ca]Encara que la Conselleria de Sanitat va anunciar la reobertura dels centres esportius el pròxim 15 de març, ja que fins a aqueixa data, només permetran a partir del dia 1 obrir les instal·lacions a l’aire lliure, professionals del sector esportiu reclamen la fi del tancament de manera immediata. De fet, agrupacions del col·lectiu de l’esport es concentraran este pròxim divendres a les 10 h a les portes del Palau de la Generalitat, com a protesta a unes mesures que “estan arruïnant el sector”, tal com afirmen.

Plataforma Defensa els Centres Esportius

Parlem amb Vicente Gómez, propietari d’un gimnàs a la Pobla de Vallbona (València) i un dels portaveus de la Plataforma Defensa els Centres d’Entrenament, llançada per professionals de tota la Comunitat. “Hem creat una plataforma per a ajuntar a tot el col·lectiu amb la fi principal de generar una acció directa de protesta contra els tancaments de gimnasos i centres esportius”, indica.

Tal com assenyala, quasi tot el col·lectiu de professionals de les 5 principals àrees esportives, Ioga i Pilates, Crossfit, Arts Marcials, Fitness, Clubs Esportius (que inclou a piscines) i Gimnasos, s’han unit a les reivindicacions i seran presents en la concentració d’aquest divendres. De fet, allí in situ tindrà lloc una taula redona que es retransmetrà en streaming a través de les xarxes socials de la Plataforma. Allí representants de les citades àrees exposaran totes les seues reclamacions i les sol·licituds dirigides a la Conselleria i a les diferents administracions. Òbviament, l’acte complirà amb totes les mesures preventives contra la COVID. És més, aqueixa és la raó principal per la qual no conceben perquè “segueixen tancats els gimnasos”, ja que asseguren que compleixen amb totes aqueixes restriccions i fins i tot han afegit més pel seu compte.

Són els gimnasos i centres esportius segurs?

A part de les mesures bàsiques contra la COVID, com són ús de màscara i gel hidroalcohòlic, manteniment de distància de seguretat i limitació d’aforament, tancament de dutxes i vestuaris, Gómez manté que la majoria de gimnasos han establit mesures addicionals de control d’usuaris, a fi d’evitar qualsevol propagació del virus en cas que es donara un positiu”. És a dir, cada soci dels gimnasos ha de registrar-se prèviament per a assistir tant a sala de màquines com a classes en un dia i hora determinada. Això els permet garantir un control d’assistència i facilitar la traçabilitat de casos positius, encara quan recorda que el Ministeri de Sanitat fa tan sols uns mesos afirmava que el risc de contagi en centres esportius és de tan sols un 0’28%. Per tot el que s’ha exposat, sorprén enormement que hi haja una reobertura de l’hostaleria, però, en canvi, els establiments esportius vagen a continuar estant tancats.

El Congrés aprova PNL per a declarar l’esport com a activitat essencial

Tanta és la indignació dels professionals i usuaris d’activitats esportives que fins i tot fa tan sols 5 dies, va ser aprovada una Proposició No de Llei per a declarar l’activitat física i esportiva com a essencial. No obstant això, Gómez lamenta que “mentre s’aprova o no un Decret, el sector estarà totalment arruïnat”, ja que encara no han rebut íntegrament les ajudes del Pla Resistir, per la qual cosa reclamen més mesurades, ja que “ni amb les ajudes podríem pagar les despeses mensuals fixes d’un gimnàs”.

Després de mantindre reunions amb assessors de Presidència i Conselleria, denúncia que “encara que diuen que ens entenen i secunden, mantenen tancats els gimnasos”. De fet, des de la plataforma denuncien que “la vida d’un futbolista d’elit valga més que la d’experts en entrenament esportiu”, en referència al fet que la lliga no s’ha suspés i continuen entrenant amb normalitat. Tampoc entenen la raó per la qual “un xiquet no pot entrenar, però pot anar a classe amb altres 20, quan el foment de l’esport forma part de la seua educació també”.

L’esport, medicina per a la salut i l’estat emocional

Cal no oblidar que nombrosos experts han assegurat que l’esport és una medicina contra la COVID, perquè augmenta el benestar i el sistema immunitari i és essencial per a la recuperació de pacients positius, i, sobretot, per a afrontar a escala emocional les conseqüències del confinament i les restriccions.

Des de la Plataforma no tenen esperança en què els permeten obrir la setmana que ve, a pesar que només estan en contra del tancament total. Volen obrir amb les restriccions que siguen necessàries, però pensen que no li ho permetran, així que ja estan demanant assessorament per a emprendre accions legals.[:]

Últimas noticias

Contenido relacionado