viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Les Corts tramiten la proposta de Podem per canviar la llei d’expresidents

L'inici de la tramitació s'ha aprovat per unanimitat, encara que la resta de grups ha alertat que queda molt per debatre durant el tràmit parlamentari

El ple de Les Corts Valencianes ha acordat aquest dimecres tramitar una proposta de Podem per canviar la llei de l’estatut dels expresidents de la Generalitat de 2002 amb la finalitat d’eliminar que siguen membres nats del Consell Jurídic Consultiu (CJC) i limitar els mitjans materials a la seua disposició.

L’inici de la tramitació s’ha aprovat per unanimitat, encara que la resta de grups ha alertat que queda molt per debatre durant el tràmit parlamentari, doncs existeixen punts de trobada i uns altres on serà més difícil el consens.

Podem demana substituir la condició de membres nats del CJC durant quinze anys dels expresidents per la de membres nats del Comité Econòmic i Social (CES) cinc anys màxim, i fixar suposats de revocació del tractament honorífic i dels seus mitjans en cas de sentència condemnatòria ferma per delicte contra l’Administració pública.

També proposa introduir obligacions en matèria de transparència informativa respecte de les activitats desenvolupades amb l’ús de les assignacions pressupostàries establertes en favor dels expresidents.

La iniciativa l’ha defensat la diputada de Podem Fabiola Meco, qui ha recordat que és la segona vegada aquesta legislatura que porten una proposta de reforma d’aquesta llei, amb l’objectiu de “defensar la dignitat i la integritat de les institucions” i comptar amb una llei que no equipare “dignitat institucional amb privilegis”.

Meco ha explicat que les oficines dels expresidents José Luis Olives, Francisco Camps i Alberto Fabra han costat fins al moment un milió d’euros als valencians, i ha fet una crida a trobar l’equilibri entre les posicions dels grups sobre la pertinença al CJC dels expresidents o les seues oficines “opaques”.

El portaveu socialista, Manuel Mata, ha admés que per a ell és el debat “més incòmode” de la legislatura, doncs ha conegut a tots els expresidents i és una de les professions “més sacrificades i nobles”, i ha opinat que s’ha de permetre que seguisquen “al servei de la Comunitat” en llocs on poden “aportar”, com el CJC.

Mata ha indicat que el cost d’un milió d’euros equival a “20 cèntims” per valencià; ha demanat que no es facen lleis per a “persones concretes”, doncs el dret no és “venjança ni càstig”, i ha alertat que amb aquesta llei no els podrien revocar si cometeren pedofília o assassinat, ni hauria servit per a revocar als tres expresidents del PP que estan imputats.

Mireia Mollà, de Compromís, ha donat suport a que els expresidents vagen al CES; ha qualificat de “primari” parlar de l’oficina; ha opinat que el que cal decidir és si tenen dret a un sou durant un temps de transició, i ha convidat a “fugir de noms propis” i a regular una norma que valga per expresidents “honrats”.

El diputat del PP Alfredo Castelló ha qualificat de “trilera” a la diputada de Podem per mantenir que aquesta norma no és retroactiva mentre parla de Francisco Camps o d’Eduardo Zaplana, i ha assegurat que aquesta proposta “està basada en l’odi” i l’exposició que es fa és “demagògica i sectària”.

Castelló ha indicat que el cost de les oficines dels expresidents suposa “dotze cèntims per valencià”, la qual cosa no és un “cost insuportable”, i ha assegurat que estaran als debats d’aquesta norma, que no és una prioritat per als ciutadans, “defensant l’honorabilitat de les institucions”.

Emigdio Tormo (Ciutadans) ha recolzat que els expresidents tinguen un reconeixement honorífic i fins i tot una remuneració econòmica uns anys en deixar el càrrec, però no veuen necessària l’oficina, atés que se’ls pot donar assistència, ni tampoc que estan el CJC ni en el CES, que haurien d’estar formats per tècnics. EFE

Últimas noticias

Contenido relacionado