viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Desenvolupen una prova que detecta de manera ràpida anticossos específics i antígens de SARS-CoV-2

El preu de la prova s'estima en menys de dos euros.

El sistema, denominat BLEGUE-SARS-CoV-2, s’ha avaluat en assajos en col·laboració amb l’Hospital Clínic Universitari de València i el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la UPV.

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat a escala de laboratori un nou sistema que permet la detecció ràpida, barata i efectiva de COVID-19. Es tracta d’un sistema biosensor, basat en tecnologies de DVD, que detecta anticossos específics (G, M i A) i antígens de SARS-CoV-2 -distingint-los a més dels de grip- d’una forma segura, en menys de 30 minuts, analitzant mostres de sèrum o saliva. El preu de la prova s’estima en menys de dos euros.

“Es tracta d’un sistema semiautomàtic, format per un disc microfluídic i un lector basat en tecnologia DVD, que realitza assajos en format bioxip amb elevada sensibilitat i selectivitat”, destaca Ángel Maquieira, catedràtic del Departament de Química i Director de l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV.

Denominat BLEGUE-SARS-CoV-2, el sistema pot analitzar fins a un total de sis mostres de sèrum i saliva simultàniament, determinant anticossos tipus G, M i A i antígens específics del virus en menys de mitja hora. “Inclou també un programari d’adquisició, presentació i gestió de resultats”, apunta Sergi Morais, Professor del Departament de Química i investigador del IDM.

Avaluat en col·laboració amb l’Hospital Clínic de València i el Servei de Prevenció de la UPV

Els investigadors del IDM han avaluat les prestacions analítiques del sistema biosensor en un assaig doble cec, en col·laboració amb el Servei de Microbiologia i Parasitologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, dirigit pel Dr. David Navarro, i el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la Universitat Politècnica de València.

“Els resultats estan permetent obtenir informació molt valuosa per a identificar individus asimptomàtics positius, diferenciant-los tant dels no infectats, amb una elevada sensibilitat i selectivitat, com d’aquells que presenten altres infeccions com a grip estacional”, destaca Ángel Maquieira.

Quan un pacient és positiu, la mostra serològica i/o de saliva genera un senyal òptic que permet la identificació d’individus que han patit la infecció o que la pateixen en aqueix moment i estableix la concentració dels biomarcadors específics.

“El sistema desenvolupat permetrà un diagnòstic viral ràpid i automatitzat, amb un cost molt inferior al dels kits actualment en ús. A més, estos biosensors permetran realitzar un seguiment pràctic i eficient del nivell d’anticossos neutralitzadors una vegada arribe la vacuna”, destaca Sergi Morais.

En serveis d’atenció primària, emergències i UCI

D’altra banda, donades les altes prestacions de la tecnologia, l’equip del IDM de la Politècnica de València destaca que el nombre d’escenaris sanitaris que poden beneficiar-se és molt ampli, des de serveis d’atenció primària i emergències fins a unitats de vigilància intensiva, entre altres.

“El dispositiu és econòmicament molt competitiu. Així, el lector de discos té un preu de fabricació de 350 €. Els discos es produeixen a escala pilote per una empresa valenciana a un cost molt assumible. A més, la seua fabricació es pot escalar per a producció massiva per empreses especialitzades amb les quals ja hem treballat en altres projectes”, conclou Ángel Maquieira.

Aplicable per a la detecció d’altres virus

L’equip d’investigadors de la UPV destaca a més que el BLEGUE-SARS-CoV-2 “va més enllà de la pandèmia de COVID19, ja que pot i podrà aplicar-se per a detectar altres agents amb capacitat infectiva com el virus de la grip, adenovirus i el virus sincitial respiratori, que és el principal causant de bronquiolitis en xiquets menors de dos anys” afig Sergi Morais.

El desenvolupament del sistema BLEGUE-SARS-CoV-2 ha sigut finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, en el marc de la crida que el mes de març passat va llançar als agents del Sistema d’Innovació de la Comunitat Valenciana per a desenvolupar solucions innovadores en la lluita contra el coronavirus.

Últimas noticias

Contenido relacionado