```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’acord PSOE-C’s permetrà l’Estat d’Alarma mancant el suport del PNB

El Partido Popular, que fins ara ha donat suport a l'alarma i totes les seues pròrrogues, segueix sense revelar la seua posició en el debat.

L’acord que en la nit d’este dimarts han aconseguit el Govern i Cs ha aplanat el camí perquè el Congrés autoritze demà una nova pròrroga de l’estat d’alarma, encara que falta saber encara quina posició adoptarà el PNB, amb el qual l’Executiu esgota les negociacions.

Tampoc el PP ha avançat què votarà demà en el ple del Congrés, per la qual cosa l’autorització no està encara garantida. Si s’absté, la votació tiraria avant, però si vota en contra, cal el “sí” o l’abstenció del PNB.

Per al Govern, l’estat d’alarma és “l’únic instrument per a salvar vides”, segons ha assegurat al Senat el president, Pedro Sánchez.

En l’acord, tant l’Executiu com Cs coincideixen en “la conveniència de prolongar” aquest estat d’alarma, encara que amb una sèrie de requisits, entre els quals destaca la garantia de proveïment d’equips de protecció individual en els àmbits sanitari, econòmic i social fins i tot més enllà de la duració d’este estat excepcional.

Aqueixa “conveniència”, no obstant això, ha de ser pel “temps estrictament necessari”.

A més, el Govern i Cs han obert un canal de comunicació que els portarà a tindre “contactes setmanals” amb la finalitat d’avaluar les mesures i els seus efectes, i en el seu cas, consensuar altres dins de la desescalada.

El vot a favor dels deu escons de Ciutadans deixa molt encarrilada l’autorització de la quarta pròrroga fins al 24 de maig.

El Govern ha demanat esta mateixa vesprada al Congrés la seua autorització mitjançant un text en el qual adverteix que “no existeix alternativa jurídica” en la legislació ordinària que permeta restringir els moviments de persones.

Este ha sigut el principal argument esgrimit per l’Executiu per a demanar que es continue prorrogant l’alarma i que, al costat de Sánchez, han apuntalat molts dels seus ministres en esta jornada.

Com el de Sanitat, Salvador Illa, qui ha advertit que és precisament la mobilitat “el principal vector de contagi”, i per això el Govern ha de continuar tenint la capacitat de restringir-la, també en este moment en el qual s’inicia la desescalada.

El Partit Popular, que fins ara ha donat suport a l’alarma i totes les seues pròrrogues, segueix sense revelar la seua posició en el debat de demà en el Congrés que ha de decidir la quarta pròrroga, perquè, encara que ha advertit que no votarà afirmativament, no ha dit si ho farà en contra o s’abstindrà.

Si s’abstinguera, el Govern tiraria avant la pròrroga sense major problema, però, si vota en contra, els comptes són més difícils, per este motiu centre també les seues negociacions en altres partits. Aconseguit el “sí” de Cs, els seus esforços s’orienten ara al PNB.

Per això, mentre Gènova manté la incògnita sobre el vot i col·loca la pilota en la teulada de Sánchez -hui el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha dit que li toca al president decidir si accepta les condicions del seu partit-, el Govern no vol esperar al desenllaç de demà.

En qualsevol cas, no és clar encara quina serà la decisió del PP en un moment en el qual barons importants del partit s’han inclinat per permetre una última pròrroga en este període de desescalada.

Tant la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, com el gallec, Alberto Núñez Feijóo, i el de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, així ho entenen.

Ayuso no vol més estat d’alarma, però ha advocat per donar al Govern “els últims quinze dies” perquè l’eixida de la població es produïsca “amb les millors garanties”, i des de la Junta d’Andalusia s’advoca perquè l’estat d’alarma es prolongue fins a finals de maig, però no més.

Feijóo, per part seua, ha admés que l’Executiu pot necessitar “temps per a organitzar-se”, alguna cosa que creu “més comprensible” que les raons que exposa per a defensar la pròrroga.

El president gallec ha revelat que havia mantingut una conversa amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, qui participa en els contactes que ha intensificat el Govern i el PSOE poques hores abans de la votació determinant en el Congrés.

Sánchez, en qualsevol cas, ha aprofitat la sessió de control del Senat per a insistir en la seua petició al PP, al qual ha reclamat que siga “conscient” que en un moment tan crític com l’actual, amb tanta incertesa i angoixa, la ciutadania espera i “desitja” dels dos principals partits del país un acord per a prorrogar l’estat d’alarma i “garantir un futur d’esperança”.

El Govern compta amb els vots dels partits de la coalició, PSOE i Unides Podem, així com el suport d’altres formacions com Compromís o Més País i espera també comptar amb Terol Existeix, el PRC i Nova Canàries.

Ja han confirmat el seu vot negatiu Vox, els partits independentistes catalans -JxCat i CUP, així com ERC, que fins ara s’abstenia- i Fòrum.

Bildu, Coalició Canària i el BNG s’abstindran.

Falta per saber què faran PP i PNB, dos formacions que continuen sent clau poques hores abans que se celebre el debat.

Últimas noticias

Contenido relacionado