PSOE i Podemos trenquen les negociacions i assumeixen una repetició electoral

Excepte rectificació d'alguna de les dues confluències polítiques, no hi haurà més reunions

Després de quatre hores de reunió entre l’equip negociador del PSOE, liderat per Adriana Lastra, i el d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, no hi ha hagut cap avanç, la qual cosa fa preveure que la investidura de Pedro Sánchez no es portarà acabe i que tornarà a veure una repetició electoral el 10 de novembre.

“Ara com ara no hi ha una via per a aconseguir un acord que permeta la formació de govern a Espanya”, així s’ha pronunciat Adriana Lastra, en declaracions als mitjans de comunicació al final de la reunió.

Rovira  

Malgrat això, Llastra ha convidat a Podemos i a les seues confluències al fet que reflexionen sobre si impediran de nou que Espanya tinga un Govern “progressista”.

La dirigent socialista ha confirmat l’anunciat minuts abans pel secretari d’Acció Política de Podemos, Pablo Echenique, respecte que en la reunió els morats van dir amb claredat que s’oposaven a investir a Pedro Sánchez gratis, és a dir per a passar immediatament a l’oposició sense que mediara acord previ amb el PSOE sobre compromisos de govern.

Tampoc el PSOE voldria una investidura així, ha confirmat Lastra, que ha recordat que per això mateix els socialistes havien oferit a Podemos “un acord programàtic i de governança”, que Podemos ha rebutjat perquè exigeix entrar en el Consell de Ministres.

Si Podemos cedira en aquest punt, llavors els socialistes tornarien a la taula de negociació les “vegades que foren necessàries”, ha precisat Llastra.

Tal vegada els únics que podrien arreglar aquesta situació seria els líders de les dues confluències polítiques, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, alguna cosa que ara mateix no està en l’agenda de cap d’ells.

UNA REPETICIÓ ELECTORAL “IRRESPONSABLE I ABSURDA”

Per a Pablo Echenique, els nous comicis tan sols poden oferir dos escenaris, o una victòria de la dreta que porte un Executiu del PP amb ministres de Ciudadanos i tal vegada de Vox, o, en el millor dels casos, “una majoria progressista” similar a l’actual.

“Esperem que el PSOE accepte reprendre les converses en el punt de juliol, perquè llavors l’acord serà qüestió d’hores”, ha assenyalat, per a advertir que la posició actual del PSOE causa “gran preocupació perquè és una gran irresponsabilitat”.

A més, ha afegit que el PSOE els ha confirmat en la reunió que no acceptaran l’encàrrec del Rei d’anar a una investidura “llevat que tinguen lligats tots els suports”. “Faran el contrari al que van fer al juliol”, ha explicat.

En aquest sentit, des d’Unidas Podem també han asseverat que no donaran el seu suport gratis a una investidura dels socialistes, i que per tant tampoc traslladaran a Felipe VI aquesta possibilitat, perquè seria una “opció enormement irresponsable” que generaria una situació de gran inestabilitat al país.

PublicitatJuega Limpio Orihuela