PSPV, Compromís, Unides Podem i el PP demanen en Les Corts recuperar el dret civil valencià

Uneixen forces per a reclamar la reforma de la Constitució mentre Cs i Vox voten en contra.

PublicitatAVL

PSPV, Compromís, Unides Podem i el PP s’han unit hui en Les Corts Valencianes per a donar llum verda a la tramitació d’una proposició de llei amb la finalitat de modificar la Constitució per a recuperar el dret civil valencià.

Els partits del Botànic i el PP han signat aquesta iniciativa mentre Vox i Cs han votat en contra.

PublicitatRovira  

La iniciativa planteja afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la Carta Magna que indique que “la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida als seus propis estatuts conforme a l’article 149.1.8 de la Constitució, s’estendrà a la recuperació i l’actualització del seu dret privat històric d’acord amb els valors i els principis constitucionals”.

El diputat del PSPV, Ernest Blanch, ha defensat la proposta per a aconseguir la competència que “nega el TC” i poder tirar avant “lleis més avançades” en matèria civil que “donen resposta als problemes actuals”. “És una aspiració legítima”, ha defensat, per a assegurar que no es pretén ser “més que ningú, però tampoc menys que la resta”.

Mentrestant, Jesús Pla de Compromís ha valorat el “fet històric” que suposa que els quatre partits s’hagen posat d’acord en aquesta iniciativa, que recorre a la reforma constitucional després de la decisió del TC. “Els valencians tenim dret a dotar-nos d’una normativa civil pròpia com a nacionalitat històrica que som, tenim dret a una normativa civil moderna, útil, adaptada als avanços socials. Tenim una oportunitat històrica per a bandejar definitivament aquell Decret de Nova Planta”, ha incidit.

José Císcar del PP ha defensat que aquesta proposta “no és cap capritx” i “amb una mínima reforma constitucional es pot fer realitat una gran aspiració”. “No perjudica a ningú i beneficia a molts, no té cost econòmic. En què ens pot perjudicar tindre capacitat legislativa per a donar resposta a problemes quotidians?”, ha preguntat als diputats contraris a la iniciativa.

Des de Unides Podem, Estefanía Blanes afirma que aquesta és una oportunitat per a “corregir un greuge que hauria d’estar solucionat des de fa molts anys” i que els valencians tinguen “els mateixos drets que la resta de les autonomies”.

No obstant això, la diputada de Ciudadanos, Mamen Peris, ha criticat que la iniciativa afirmant que “és un bon eslògan, però difícilment es pot recuperar el que no es té des de fa tres segles”, ha vaticinat que “es quedarà parada a Madrid” i ha assenyalat que aquest és un debat “que no està al carrer, una necessitat creada artificialment”. Segons ha dit, el dret civil comú “no ha limitat als valencians” i Cs aposta per la igualtat dels drets de tots els espanyols enfront d’intents de “tornar als regnes de taifas”.

Finalment, José María Llanos de Vox ha justificat la seua negativa a la proposta ja que el seu partit defensa que tots els espanyols “siguen iguals davant la llei, amb els mateixos drets i obligacions” i, atés que defensa la devolució de competències a l’Estat, no pot “donar suport més autogovern”. “Les diferències, per definició, ens divideixen i separen; la unió ens germana. Espanya viu en un galimaties legislatiu, amb drets diferents que provoquen falta de seguretat”, ha afegit.