12.5 C
Valencia

El PSPV proposa crear una Comissió de la Veritat sobre la Guerra Civil i el franquisme

Mercedes Caballero assenyala que esta comissió seguiria "els consells de l'ONU i serviria per a promocionar la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició"

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El Grup Socialista en Les Corts ha presentat una Proposició No de Llei, en la qual demana al Consell la creació d’una Comissió de la Veritat d’àmbit autonòmic sobre els esdeveniments esdevinguts durant la guerra civil i la dictadura franquista fins a l’entrada en vigor de la Constitució de 1978. Segons ha explicat la diputada Mercedes Caballeroesta comissió seguiria les recomanacions que l’ONU sobre el “restabliment de la veritat històrica, jurídica i institucional”.

“És xafogós que al nostre país haja transcorregut més d’una dècada des de l’aprovació de la Llei de la Memòria Històrica i l’Estat no haja assumit l’empar a les víctimes”, ha indicat Caballero. Així, la parlamentària ha criticat que “només l’acció de les associacions creades per a recuperar la memòria històrica, buscar la veritat, reparar els esquinçaments del franquisme i retornar la dignitat a les víctimes han permés atendre les sol·licituds de familiars de represaliats i desapareguts”.

Caballero ha recordat que en 2014 el grup d’experts sobre drets humans de l’ONU, ja va demanar a les autoritats espanyoles atendre de manera urgent les demandes de les víctimes en termes de la veritat. Segons ha incidit, els relators de les Nacions Unides ressalten la importància dels processos de construcció i significació de la memòria històrica sobre violacions dels drets humans, i recorden que estos processos han de succeir en un marc de transparència i participació de la societat civil centrant-se en les víctimes i aportant l’espai necessari per a exposar els seus relats.

“Hui tant en l’Estat com en la Comunitat Valenciana, l’escenari ha canviat substancialment”, ha indicat la també secretària general del PSPV-PSOE a la província de València, en assenyalar que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va anunciar el juliol passat la intenció del Govern d’Espanya de portar avant la reforma de la Llei 52 i crear la Comissió de la Veritat Estatal. Així, la diputada socialista ha explicat que en el cas valencià és la Llei 14/2017 de ‘Memòria democràtica i per a la convivència’ la que permet en la seua Disposició Addicional Sisena la creació d’una Comissió de la Veritat en l’àmbit autonòmic.

- Publicitat -

La proposta del Grup Socialista reclama, al seu torn, que el Consell trasllade al Govern d’Espanya les conclusions a les quals arribe esta Comissió de la Veritat fruit de l’anàlisi de la realitat valenciana perquè s’afigen a la Comissió de la Veritat anunciada estatalment així com que el Consell done compte del compliment d’esta Resolució en el termini de sis mesos.

La parlamentària del PSPV en Les Corts ha incidit que esta Comissió de la Veritat ha de promoure un “pensament crític sobre esdeveniments passats” i que servisca per a “no oblidar la memòria de les víctimes”. “No busquem reobrir ferides, simplement volem tancar-les del tot, però tancar-les bé, amb justícia i dignitat per a les víctimes”, ha sentenciat Caballero remarcant la necessitat que les famílies de les víctimes participen del procés.

- Publicitat -

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,565FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià