viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Una delegació socialista porta a Brussel·les la problemàtica de les muntanyes i boscos de la província de Castelló

Els xicotets pobles d'interior necessiten frenar la despoblació generant activitat econòmica a partir de l'aprofitament de la massa forestal existent amb projectes vinculats a les energies renovables

El secretari d’Agricultura, Mitjà Rural i Aigua de l’Executiva Provincial del PSPV-PSOE, Toni Ripollés, i la secretària Intergeneracional, María José Madrid, han participat en el viatge que una delegació socialista valenciana ha realitzat al Parlament Europeu per a tindre una jornada de treball amb el Grup Parlamentari Socialista.

En el transcurs de la mateixa es va exposar davant la presidenta de la Delegació Socialista Espanyola en el Parlament Europeu, Iratxe García, la problemàtica per la qual estan travessant els boscos i les muntanyes valencianes. Perquè quedara constància de la situació, es va fer lliurament d’un dossier en el qual s’exposa l’actual situació.

Toni Ripollés és alcalde de Cinctorres i president de la Mancomunitat dels Ports. María José Madrid és alcaldessa de Begís. En la trobada, gestionat per l’eurodiputada valenciana Immaculada Rodríguez Piñero, també van estar presents el secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Vicent Gil, i representants de l’Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana, de la qual Cinctorres és soci.

Ripollés va exposar davant els responsables del Grup Socialista que “tenim el repte d’aconseguir un millor aprofitament de la important massa forestal existent en les nostres muntanyes i boscos”, una utilització que “ha d’estar vinculada a les energies renovables i a la producció de pèl·lets i estelles”.

La delegació valenciana va explicar a les eurodiputades socialistes que aquesta aspiració del món rural es veu frenada per la circumstància que els boscos són de titularitat municipal però la gestió dels mateixos és competència de la Conselleria de Medi Ambient.

Ripollés va exposar a Iratxe García altres problemes del món rural valencià, com “la dificultat per a accedir a les ajudes europees per a la posada en funcionament de plans de desenvolupament que ens permeten aprofitar la massa forestal dels nostres pobles, per l’escassetat de recursos humans que pateixen els nostres xicotets municipis d’interior”.

Aquesta dificultat s’acreix pel problema afegit que suposa que les ajudes europees exigisquen als ajuntaments un cofinançament al 50 per cent, “un condicionant que a l’hora de la veritat suposa la impossibilitat que el medi rural valencià puga impulsar projectes mediambientals que contribuïsquen a generar activitat econòmica i llocs de treball en les zones d’interior, per a superar aquesta gran xacra que és la despoblació”. En aquest sentit, cal tindre en compte que els pressupostos anuals d’aquests xicotets pobles són molt modestos.

A més Ripollés diu que, “desenvolupant aquest tipus d’iniciatives no solament generaríem ocupació, aconseguiríem que la muntanya estiguera molt més neta i millor cura i, per tant, es reduiria el risc d’incendis, que en cas de produir-se, tindria conseqüències molt menys greus de les habituals”.

Últimas noticias

Contenido relacionado