El PSPV demana crear una xarxa de platges amb espais lliures de fums i burilles

El filtre del cigarret abandonat en la platja és un problema mediambiental que tarda a degradar-se un mínim de 10 anys

Platja de la Malvarrosa. EFE/Arxiu

El grup socialista en Les Corts ha registrat una Proposició No de Llei en la qual proposa crear una “Xarxa de platges lliures de fums i de contaminació de burilles“.

Segons ha explicat el diputat socialista David Cerdán, es pretén que, en col·laboració amb tots aquells municipis interessats, es permeta establir espais on es recomane no fumar i s’establisquen les campanyes informatives necessàries sobre este tema.

Així mateix es proposa que en aquells municipis que compten amb una determinada extensió de costa es puguen destinar espais limitats del seu litoral perquè tinguen la consideració de platja sense fum, i per tant no estiga permès fumar.

“Es tracta d’una mesura que a la Comunitat Valenciana encara no s’està aplicant però sí en altres comunitats com Murcia, Galícia, Andalusia o Catalunya i que està donant un gran resultat”, ha assenyalat Cerdán.

Ha recordat que l’aplicació d’esta iniciativa serviria per a intentar frenar un dels problemes que més contaminen les platges del litoral valencià: les burilles de tabac. “Entre un 40 i un 50 % dels residus de les platges són filtres dels cigarrets de tabac”, ha indicat Cerdán qui ha afegit que estudis d’universitats espanyoles calculen en “4.000 milions les burilles que acaben en el sòl cada any a Espanya”.

Un altre dels aspectes que també s’arreplega en la PNL és la necessitat de generar campanyes d’informació i sensibilització sobre els efectes negatius en el medi ambient que produeixen els filtres llançats en les platges, a més dels efectes que genera en la salut.

Cerdán ha recordat que el filtre del cigarret abandonat en la platja és un problema mediambiental que tarda a degradar-se un mínim de 10 anys, i que quan ho fa en contacte amb l’aigua marina allibera substàncies altament tòxiques com el quitrà i nicotina, així com plom, cadmi, arsènic i cianur, entre uns altres.

Per al portaveu de Medi ambient del grup socialista, aquests són motius suficients com perquè siga “necessari actuar en aquesta matèria com ho han fet Galícia, Catalunya, Murcia o Andalusia”.

Ha indicat també que “encara que la normativa actual no permet establir restriccions de consum de tabac en les platges, sí es pot crear espais on es recomane no fer-ho, sense capacitat sancionadora, però que pot generar debat i reflexió social sobre este extrem”.

El diputat socialista ha incidit en la importància de fomentar “campanyes d’informació i sensibilització sobre els efectes negatius en el medi ambient que produeix els filtres dels cigarrets llançats en les platges de les nostres costes, a més dels efectes negatiu que genera en la salut humana”.

Publicitat