La Universitat de València i l’Ajuntament presenten la publicació ‘La Història d’Alzira’

L'acte de presentació, que va tindre lloc el dimarts 26 de febrer, va comptar amb la participació del vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez; la coordinadora de la publicació per part de la Universitat, la professora Ester Alba; i Aurelià Lairón, coordinador per part de l'Ajuntament d'Alzira.

El Saló Noble de la Casa Consistorial d’Alzira va acollir ahir, 26 de febrer, la presentació d’aquesta obra coral, fruit del conveni de col·laboració subscrit per l’Ajuntament de la ciutat i la Universitat de València, en la qual han col·laborat més de mig centenar de professionals de la història, la geografia i l’art de la Universitat de València i historiadors i estudiosos de la història local d’Alzira.

L’acte de presentació, que va tindre lloc el dimarts 26 de febrer, va comptar amb la participació del vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez; la coordinadora de la publicació per part de la Universitat, la professora Ester Alba; i Aurelià Lairón, coordinador per part de l’Ajuntament d’Alzira.

El vicerector va explicar que la participació de la Universitat de València, mitjançant investigadors de la Facultat de Geografia i Història, en aquest projecte editorial cal entendre-la com una forma més de “territorialització” de la institució acadèmica. Citant a Ortega i Gasset, Jorge Hermosilla va explicar que “a les missions de la Universitat, com són la formació, la investigació, la transferència de coneixement, contemplem l’aproximació al territori. La UV, com a institució pública, es deu a la societat valenciana, i què millor que acostar-se a ella a través del que saben realitzar els nostres investigadors”.

La professora del Departament d’Història de l’Art, Ester Alba, degana de la Facultat de Geografia i Història quan es va iniciar el projecte editorial, va incidir en el valor dels estudis locals, dels estudis abordats per equips pluridisciplinaris compresos per experts en els diversos períodes històrics, la geografia, la història de l’art o el patrimoni cultural.

Per la seua banda Aurelià Lairón, Arxiver municipal i coordinador del projecte, va parlar d’una història d’Alzira necessària per a una ciutat mil·lenària, que se sent orgullosa del seu passat i present.  L’alcalde Diego Gómez va posar l’accent en la importància d’un treball d’estes característiques, un recorregut exhaustiu sobre el que ha sigut la nostra ciutat al llarg del temps. “Més de 1000 pàgines per a repassar la història d’una ciutat que mira en clau de futur”

En la ‘Història d’Alzira’ participen els professors de la Universitat de València Antoni Furió (Dept. Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques), Ricard Franch i Aureli Martí (Dept. Història Moderna i Contemporània), Juan Piqueras i Joan Mateu (Geografia), José Pérez Ballester i Manuel Albaladejo (Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga), i Ester Alba i Josep Montesinos (Història de l’Art), entre altres. Aquesta publicació forma part d’una sèrie d’obres promogudes i coordinades des de la Facultat de Geografia i Història, amb un denominador comú, l’escala local com a referència de l’anàlisi històrica, geogràfica o patrimonial. Una desena d’obres han precedit a la Història d’Alzira: València, Xàtiva, Llíria, Bunyol, Quart de Poblet, Torrent, L’Eliana, La Pobla de Vallbona, Torís i Carlet.

L’obra, que es publicarà en dos tomos a finals del mes de març, ha comptat amb la participació de nombrosos historiadors i investigadors, com els locals Antonio Martínez Pérez, que malauradament ens va deixar fa uns mesos, l’arqueòleg municipal Agustí Ferrer Clari, el doctor en Història i catedràtic Tomàs Peris Albentosa, el medievalista Ivan Martínez Araque, el doctor en història Salvador Vercher, el doctorand Vicent Garés Timor, l’exdirector del Josep Mª Parra i professor de la UCV, Jesús Marrodán, el catedràtic, Eugenio García Almiñana, la professora Pilar Rovira Granero, el doctor en Art Francisco de Borja Franco Llopis, la doctoranda Mónica Ibáñez Bartolomé i al professor de Música Francisco José Vicente Castell.

Publicitat