jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig advoca per atraure nous investigadors a les matemàtiques: “La societat necessita més matemàtics”

Ribó diu que el Congrés Internacional a València és el "millor exemple" del "poder" d'aquesta ciència en diferents àmbits

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat aquest dilluns el paper de les matemàtiques en el camp de la investigació, aconseguint establir “l’ordre, la lògica i la comprensió” allà on existeix “la percepció de caos, soroll o complexitat”, i ha assegurat que hi ha “raons més que sobrades” perquè els poders públics ajuden en aquest camp i s’impliquen en l’atracció de nous investigadors: “Ens agradaria que cresquera el nombre de persones atretes per les ciències i les matemàtiques, la societat necessita més matemàtics”.

Així s’ha pronunciat Puig durant la seua intervenció en la inauguració en el Congrés Internacional de Matemàtica Industrial Aplicada que se celebra fins al divendres a València i al que assisteixen més de 4.000 persones de tot el món. En ella han estat presents el rei Felip VI; el ministre de Ciència, Innovació i Universitat en funcions, Pedro Duque, diversos membres del Consell; el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, i l’alcalde de València, Joan Ribó, entre d’altres.

Així mateix, en l’obertura d’aquesta trobada, que s’ha iniciat amb una actuació d’un grup de balls regionals valencians al so d’instruments tradicionals com el tabal i la dolçaina, han participat el president del comité organitzador de l’ICIAM 2019 i catedràtic de la Universitat de Sevilla, el professor Tomás Chacón, i la presidenta de l’ICIAM, María Jesús Esteban.

Tots dos han destacat el paper de les matemàtiques en la societat actual i la seua aplicació en diferents sectors i han valorat la col·laboració entre experts i organitzacions de diferents àmbits i el debat per al futur que es genera en fòrums com el qual acull València.

Puig ha començat el seu discurs agraint la presència del monarca, que “subratlla la sensibilitat, l’atenció i el suport que la Casa Reial presta a la ciència i a la tecnologia com a fonts de coneixement i creativitat”. “La raó davant de l’apologia dels fanatismes és imprescindible per al progrés, la cohesió social i el desenvolupament harmònic dels pobles”, ha recalcat.

També ha valorat l’elecció de la Comunitat Valenciana com a lloc de celebració d’aquest congrés que va arrancar en 1987 a París i que recala ara per primera vegada a Espanya, un fet que “expressa la fortalesa de la comunitat científica valenciana i de les seues institucions universitàries, en aquest cas de la Universitat de València”, amfitriona de l’esdeveniment.

“NO HI HA FUTUR SENSE SOCIETAT DEL CONEIXEMENT”

“La Comunitat Valenciana és una societat hospitalària, oberta i compromesa amb la investigació, sabem que no hi ha present ni futur sense aterrar definitivament en la societat del coneixement”, ha remarcat Puig, que ha subratllat el lloc central que ocupen en eixa aspiració els desenvolupaments matemàtics, que traslladen els assoliments de la investigació fonamental a tots els camps de l’activitat i l’interés humà.

Ha explicat que les matemàtiques han permès construir un llenguatge precís que “explica i modela els comportaments de la naturalesa, de la vida i la salut, de l’activitat empresarial i de les conductes personals i socials”. Permeten, ha precisat, abstraure “les pautes que subjauen baix grans masses d’informació”, les relacions entre causes i efectes, i les combinacions per a aconseguir els resultats més eficients en l’ús econòmic dels recursos.

La seua metodologia, ha continuat Puig, és “molt útil per a la governança d’aquestes societats líquides i complexes”, al mateix temps que permeten “avançar en la previsió de successos futurs”, des de la fallada en una màquina a malalties o efectes negatius del canvi climàtic.

Per tot açò, ha defès l’aposta des dels poders públics per la investigació matemàtica i ha desitjat els majors èxits als milers d’assistents a aquest congrés, de la interacció del qual eixiran “orientacions noves, cooperacions inèdites”. “Necessitem de la seua inquietud”, ha dit, per a aconseguir societats més segures i eficients, i també amb “llibertat, justícia i ètica”.

ERA INTERCONNECTADA

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha donat la benvinguda als participants en el congrés i ha destacat l'”enorme esforç organitzatiu” per a fer realitat aquest esdeveniment, ha indicat que és “el millor exemple” que han quedat “molt arrere els temps en què les aules pareixien ser quasi l’únic lloc de les matemàtiques” i la “visibilitat menor” d’aquesta ciència davant d’altres.

Així, ha assenyalat que l’actual és “una era digital interconnectada en la qual es manifesta com mai el potencial de l’aplicació de les matemàtiques” i ha ressaltat el seu “poder” en favor de “millorar processos industrials, diagnòstics més ràpids de malalties, estalvi d’energia o desenvolupament de nous sistemes intel·ligents que transformen les relacions econòmiques i optimitzen tot tipus de tasques”.

Igualment, l’alcalde ha valorat el paper de les matemàtiques en sectors com la informàtica, les activitats financeres, les telecomunicacions, l’economia o el teixit productiu. Joan Ribó, que ha expressat l'”orgull” que suposa per a València acollir aquest congrés internacional, ha considerat que aquesta ciutat és un “enclavament perfecte” per a acollir-ho com a “referent en avanços i lloc de trobada, d’intercanvi de coneixement, de debat i de reflexió”.

Últimas noticias

Contenido relacionado