Puig anima a enfortir les connexions entre societat, empresa, universitat i institucions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha animat a enfortir les connexions entre empresa, universitat i institucions en la transició a la nova economia del coneixement. “Tenim un horitzó comú”, ha expressat Puig, qui ha incidit que és “incompatible amb la modernitat” la creació de fronteres “entre tots aquests sectors”.

Així s’ha manifestat en l’acte que ha tingut lloc al pati gòtic del Palau de la Generalitat amb motiu del seu nomenament com a president d’honor de la Fundació Universitat Empresa-Adeit de la Universitat de València.

El nomenament, que té lloc quan es compleixen 30 anys de la constitució de la fundació, es basa, en paraules del president de la fundació, Juan Manuel Pérez, pel “suport i respatller” que s’ha fet des de la Generalitat al projecte d’Adeit.

El president, que ha acceptat el càrrec honorífic durant l’acte protocol·lari, ha assenyalat que “les societats més avançades del món” són aquelles que tenen universitats potents, la qual cosa fa que disposen d'”un sector productiu amb molta més capacitat” i, en definitiva, “més horitzó de futur”.

Durant l’acte, el cap del Consell ha destacat que “Adeit ha estat una història d’èxits” que ha ajudat a fomentar un plantejament com la col·laboració pública-privada que, ha explicat, “ara sembla més obvi, però en aquell moment -el de la seua fundació en 1987- no ho era tant”.

Així, el president ha reconegut que els fundadors de l’organització van entendre des de l’àmbit empresarial “que era fonamental tenir en compte a la universitat i que no calia tenir aquesta al·lèrgia” que, ha recordat, “en alguns moments se sentia en alguns sectors econòmics respecte a les universitats”, i també en sentit contrari: “Des de la universitat semblava una certa traïció tenir bona relació amb l’empresa”, ha assenyalat Puig.

El president ha posat l’accent que és necessari actuar en sentit contrari, ja que, segons ha assegurat, la col·laboració és “l’únic camí possible per aconseguir aquesta societat avançada desenvolupada, de prosperitat social i inclusiva”.

En aquest sentit, Puig ha destacat que fruit de la col·laboració entre universitat i empreses, des de 1990 a 2015 s’han multiplicat per 9 els titulats universitaris al mercat de treball, i que la universitat valenciana genera una tornada a la societat de 2,6 euros per cada euro invertit en ella.

A més, el cap de l’Executiu valencià ha recalcat que “per cada euro invertit, Espanya produeix més ciència que França o Regne Unit”. “Som un país eficient, però els recursos públics són manifestament insuficients, i els privats també”, ha assegurat.

Transició econòmica

D’altra banda, el president ha incidit en la necessitat que la Generalitat “acompanye” al procés de transició econòmica, incentivant “la transferència de coneixement entre la universitat i sectors productius”.

Per això, ha recalcat la importància de “vehicular tots els instruments” dels quals disposa l’administració autonòmica, com és el cas de l’Agència Valenciana de la Innovació, la xarxa d’instituts tecnològics valencians, la renovació de l’Institut Valencià de Finances, la rescatada Societat de Garantia Recíproca o els projectes de millora de la competitivitat de l’Ivace.

“Tot això ha d’estar absolutament connectat, perquè tenim pocs recursos i els hem d’usar de la millor manera possible, de la manera més eficient possible”, ha assegurat.