Puig celebra l’exhumació de Franco: “És un dia històric que posa fi a una situació d’ignomínia”

Puig ha defès que l'exhumació entronca amb l'"esperit constitucional" de l'Espanya de hui.

El president de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha celebrat l’exhumació de Francisco Franco com “un dia certament històric que posa fi a una situació d’ignomínia” i ha cridat a continuar per a “reparar el dany de milers de víctimes”.

“El dictador encara estava en un espai de reverència pública”, ha manifestat en el ple de les Corts en la jornada en la qual se’n va a dur a terme de l’exhumació de Franco de la basílica del Valle de los Caídos per al posterior trasllat de les seues restes al cementeri de Mingorrubio de Madrid, en un panteó on reposa la seua dona, Carmen Polo.

Puig ha defès que l’exhumació entronca amb l'”esperit constitucional” de l’Espanya de hui, si bé ha recordat que “cal reparar el dany a les milers de víctimes” del franquisme que “encara no s’ha reparat”.

El trasllat de les restes de Franco s’ha ‘colat’ a Les Corts en la pregunta de la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, que ha lloat –sense citar explícitament l’exhumació– la Constitució del 1978 com “una història d’èxit de tots els espanyols”.

Per contra, la ‘popular’ ha tirat la vista arrere i ha lamentat que “Espanya, des de la Guerra de la Independència, en nombroses ocasions ha estat dividida en bàndols amb nul·la o poca voluntat de reconciliació”. Però, ha reivindicat, “la Constitució ens representa a tots, tots cabem en ella”.

“Representava al meu avi, que era socialista, republicà i ateu, i a mi, que sóc presidenta del PP, monàrquica, democràtica i catòlica”, ha il·lustrat, la qual cosa veu com una mostra que “la concòrdia és possible”.

Bonig ha reconegut així “tots els espanyols que des de posicions diferents van donar la seua vida, i a vegades també el seu treball i esforç per la idea d’Espanya que creien la millor”, i ho ha fet “des d’una generació amb el privilegi i la sort de viure en un país lliure i desenvolupat”.

Per part de Compromís, el seu portaveu a Les Corts, Fran Ferri, ha posat en relleu que “hui s’exhuma un dictador, criminal i corrupte”. Però, ha recordat, “demà Espanya seguirà sent el segon país del món amb més morts en les cunetes”.

EL TERRORISME MASCLISTA, “CADA DIA MÉS INSUPORTABLE”

D’altra banda, a l’inici del ple, el president ha expressat “el dolor per l’assassinat d’Elena”, l’última dona morta per violència masclista a Dénia (Alacant). “Una violència que cada dia es fa mes insuportable” i contra la qual “cal que tots fem pròpia la lluita contra el terrorisme masclista”, ha emfatitzat.

Puig ha cridat, sota aquest prisma, a “no admetre cap espai de complicitat” per als agressors “ni deixar d’utilitzar tots els recursos disponibles” per a combatre la violència de gènere; “sens dubte, la gran qüestió de l’agenda” per al Govern valencià.

ValenciàEspañol