Puig creu que el Botànic “no és traslladable a l’aritmètica espanyola” i confia en no arribar a noves eleccions

Puig ha comparat el pacte de govern aconseguit a la Comunitat Valenciana amb el debat d'investidura del president del Govern en funcions i del PSOE, que se celebrarà al juliol en espera de la data que acorde Sánchez aquest dimarts amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet

El ‘president’ de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha defès aquest dilluns que el pacte del Botànic al qual va arribar fa unes setmanes el seu partit al costat de Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida “no és traslladable a l’aritmètica espanyola” per a la conformació d’un nou govern liderat per Pedro Sánchez. “No contemple un avançament electoral, seria la pitjor de les solucions”, ha asseverat.

En una entrevista en ‘Los Desayunos de TVE’, recollida per Europa Press, Puig ha comparat el pacte de govern aconseguit a la Comunitat Valenciana amb el debat d’investidura del president del Govern en funcions i del PSOE, que se celebrarà al juliol en espera de la data que acorde Sánchez aquest dimarts amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Açò sí, ha subratllat que els tres partits del govern valencià van estar “parlant i discutint” fins a arribar “dins del termini i en la forma escaient a la investidura”, per la qual cosa ha instat a “parlar, dialogar i intentar convéncer-se per a solidificar governs”. Ha posat l’accent que “no va ser un pacte tan ‘in extremis'” i que va estar “dins del marc de normalitat d’aquests quatre anys” de coalició PSPV-Compromís amb el suport extern de Podem.

En clau nacional, ha assegurat que “es pot gestionar adequadament la diversitat”, si bé “l’aritmètica espanyola no és la mateixa que la valenciana” per la majoria progressista de Les Corts diferent a la del Congrés. Ha descartat que l’entrada d’un tercer soci supose necessàriament un augment de carteres, sinó que en el Consell van pensar que “era millor desenvolupar un govern d’aquestes característiques”

Puig ha cridat a seguir l’exemple valencià i “buscar una major cap d’enteniment entre forces transversals”, cosa que “hauria de ser oportuna en tota Espanya”. “Aquesta fronterització, aquest sistema de blocs compactats, aquest nou bipartidisme amb partits dins dels blocs, no és la solució per a Espanya”, ha reivindicat, perquè “els ciutadans no ho viuen així”.

Ha insistit que “sincerament” no contempla l’escenari d’un avançament electoral, “la pitjor de les solucions”. “No es pot dir als electors que s’han equivocat i que cal tornar a votar perquè els partits són incapaços de posar-se d’acord. No és raonable tornar a començar i donar les cartes de nou”, ha advertit, si bé ha extrapolat la situació a la de la resta d’Europa, “més atomitzada que en el passat”.

“NEGOCIAR FINS A LES HORES QUE FAÇA FALTA”

En aquest context, ha reivindicat que “el que és exigible és posar-se d’acord i negociar fins a les hores que faça falta, però per descomptat no quedar-se en un ‘stand-by’ permanent en el qual no sabem si hi haurà govern o no o noves eleccions”.

Per a evitar-les, ha apuntat dos “eixides”, la del PP que “va exigir al PSOE en el seu moment” d’abstindre’s en la investidura, que veu com “la més oportuna”. Però també “la d’un altre partit que va arribar a estar en un plantejament de govern compartit amb el PSOE i ara no se sap molt bé per què l’estan atomitzant”, ha assenyalat sense nomenar a Ciutadans.

Puig ha recordat que els socialistes es van abstindre en la investidura de Mariano Rajoy –expresident del Govern i del PP– i ho ha emmarcat en “unes circumstàncies diferents d’un partit adossat a la corrupció”. “El PSOE, que té 140 anys d’història i les seues llums i ombres com tots, en els grans reptes a favor del país sempre ha estat, i ací va estar”, ha emfatitzat, per a puntualitzar que “és comprensible la postura que tenia aleshores Sánchez o altres companys que pensaven que no era la millor solució, sobretot pel que significava Rajoy en aquell moment”.

SUPORT DELS INDEPENDENTISTES

Respecte a si Sánchez pot votar amb els vots dels independentistes, ha afirmat que “per descomptat” i que no veuria “lògic que siguen a canvi de res”. Ha tornat a urgir a “arribar a la normalització de la situació a Catalunya en uns mesos o uns anys si pot ser”, davant un govern de la Generalitat que “no assumeix el que significa l’Estat de dret”.

Açò suposaria, al seu juí, “un govern que poguera comptar amb el suport de persones que no pensen com els altres”. “Això és la coalició. Sempre vam dir que dins de la Constitució es pot defendre tot, tot el que no vaja en contra de la democràcia”, ha manifestat, per a recalcar que “els independentistes catalans han de comprendre que no pot haver-hi democràcia sense Estat de Dret”. I ha alertat: “Si fronteritzem per sempre no va a haver-hi solució mai”.

En clau valenciana, ha reiterat que el fet que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019 no tiraren endavant va suposar “1.400 milions d’euros menys per a la Comunitat entre inversions i finançament” per “eixa extra coalició entre les dretes i els independentistes” que van tombar els comptes. “Necessitem un govern, necessitem un Pressupost i per descomptat necessitem que hi haja certesa, confiança”, ha exclamat.

ValenciàEspañol