Puig demanarà a Sánchez que prioritze en la seua agenda el finançament autonòmic

El líder dels socialistes valencians ha manifestat que li "agradaria" que hi haguera ministres valencians però "això és una decisió del president del Govern d'Espanya"

El president de la Generalitat valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assegurat que el seu govern mantindrà la “lleialtat reivindicativa” de la seua comunitat i demanarà al president del Govern, Pedro Sánchez, que “pose en l’agenda” la reforma del finançament autonòmic per superar la crisi territorial.

Puig ha fet estes declaracions als periodistes durant l’acte de celebració del Dia de Castella-la Manxa a Paterna (València), i ha assenyalat que “l’agenda valenciana segueix pendent” i la Generalitat valenciana la va a reivindicar “en tots els seus aspectes”.

“De moment l’atmosfera ha canviat i respirem perquè anem a tenir una millor interlocució” amb el Govern de Sánchez, ha afegit, i confia que les relacions amb l’Executiu entre en “una nova dinàmica”.

El líder dels socialistes valencians ha assegurat així mateix que encara no ha parlat amb Sánchez, i sobre la conformació del nou Govern ha manifestat que li “agradaria” que hi haguera ministres valencians però “això és una decisió del president del Govern d’Espanya”, ha assegurat.

Puig s’ha mostrat convençut que farà un govern “adequat a l’interés general de les comunitats autònomes i dels espanyols en el seu conjunt”.

Sobre este tema, ha assenyalat així mateix que “no li consta” que hi haja hagut cap telefonada a algun dels membres del seu govern, i que en cas de produir-se “no posaria cap impediment”, ja que recolzarà les decisions de Sánchez i de “les persones que eventualment puguen ser cridades”.

“No es tracta tant de quants representants hi hauran de cada comunitat autònoma sinó de la visió general que es té del país i del projecte polític que necessita Espanya per avançar”, ha asseverat.

Puig ha reiterat que el seu compromís és “amb la Generalitat valenciana” i ha manifestat que el que cal millorar “és la relació institucional” i “superar confrontacions estèrils” com les que s’han produït pels recursos de l’anterior Govern de Mariano Rajoy davant el Tribunal Constitucional de lleis aprovades per Les Corts Valencianes.

Puig ha assenyalat així mateix que l’elecció de Sánchez com a president del Govern li ha causat “emoció” i també d'”una enorme responsabilitat”, ja que el líder socialista té el repte d'”unir a la societat i transformar-la en un sentit obert, progressista, en el qual tots els espanyols puguen sentir-se inclosos”.

“És molt important que eixim de l’embús monumental en el qual estàvem”, ha manifestat, i ha assenyalat que el “repte europeu” és fonamental per a Espanya.

En l’àmbit intern, Puig ha destacat la necessitat d’establir “un diàleg entre les comunitats autònomes, solucionar el finançament i buscar la reparació de drets que es van perdre durant esta crisi i ha portat a l’exclusió social a moltes persones”, i ha ofert el seu “suport i capacitat d’ajudar” per aconseguir-ho.

Preguntat sobre la possibilitat que es puga reproduir un acord com el que va aconseguir el PSPV a la Comunitat Valenciana amb altres forces polítiques, Puig ha respost que el president ja va anunciar que “anava a haver-hi un govern monocolor” i que en qualsevol cas recolzarà les decisions que prenga.

Respecte al PP, Puig ha assenyalat que “ha de passar un període de reflexió”, i ha manifestat que “perquè una democràcia funcione ha d’haver-hi un bon govern i una bona oposició”. EFE

Publicitat