viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig destaca la necessitat d’una reforma territorial i un sistema de finançament equitatiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat la necessitat d’una reforma territorial de l’Estat, a més de la urgència de reformar el sistema de finançament per aconseguir “la màxima equitat possible” en el repartiment de recursos i inversions.

El cap del Consell ha considerat que la igualtat entre ciutadans i el respecte a les singularitats dels territoris són els dos eixos que haurien de guiar aquest nou model territorial.

“Hem d’aprofitar la crisi territorial profunda que viu el país per buscar una solució, que ha de passar pels drets fonamentals”, ha apuntat Puig durant el seu discurs de clausura del congrés ‘L’autogovern del poble valencià, passat, present i futur’, organitzat per la Universitat de València.

En el mateix, coorganitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i la Càtedra de Dret Foral de la Universitat de València, s’han reunit durant tres jornades de debat 44 ponents experts en dret, historiadors, polítics i periodistes, que han debatut al voltant de l’autogovern valencià, la seua evolució, així com el futur del sistema autonòmic.

Per a Puig, “el problema territorial d’Espanya no és només Catalunya”, sinó que és necessària l’actualització d’un model que dóna “símptomes d’esgotament”. El president ha reivindicat una reforma de la Constitució que busque “fórmules per al retrobament” evitant “deixar a ningú fora”.

En aquest sentit, el responsable de l’Executiu autonòmic ha valorat la unitat de la societat valenciana en les seues demandes. “Tenim un problema que ha estat enterrat, però hem estat capaços de treure’l a la superfície entre tots”, ha assenyalat respecte al finançament autonòmic.

El cap del Govern autonòmic ha afirmat que és necessari reformar l’actual sistema, i aconseguir un de nou que “garantisca l’equitat màxima possible, i al mateix temps genere un nivell d’inversions que tinga a veure amb la realitat del país”.

Valencianisme plural

Per la seua banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha precedit el president amb la seua conferència ‘Regne i país: el segon paràgraf del preàmbul de l’Estatut i el fonament de l’autogovern’, en la qual ha apel·lat a la construcció “tranquil·la i eficient d’un valencianisme plural de la majoria”.

En aquest sentit, ha apostat per avançar cap a un model integrador en un territori de “relats diferents però compartits, en el qual reivindiquem els mitjans que precisem per a la dignitat i la igualtat, i en el qual s’admeta com a perdurable font de riquesa el dualisme, el gust pel diàleg i la controvèrsia des del respecte”, ha apuntat.

Aquest matí també ha tingut lloc l’última taula rodona del Congrés, dedicada a ‘L’articulació territorial d’Espanya’, que ha comptat amb representants dels grups polítics al Congrés dels Diputats: Pablo Casado, diputat i secretari general de comunicació del Partit Popular; Patxi López, diputat i secretari de política federal del PSOE; Carolina Bescansa, diputada de Podemos; Toni Cantó, diputat de Ciutadans i Joan Baldoví, diputat de Compromís.

Totes les intervencions del congrés es recopilaran en un número especial de la Revista Valenciana d’Estudis Autonòmics. Després d’aquesta trobada, estan previstes diferents activitats en altres ciutats de la Comunitat, com monogràfics sobre la incidència de l’autogovern al medi ambient, la cultura o el paper dels municipis.

Aquesta iniciativa es complementa també amb altres activitats com l’exposició de fotografies de la manifestació de 1977 ‘Retrats d’una il·lusió’, organitzada a València pel Museu Valencià de la Il·lustració de la Diputació de València, que estarà oberta fins al 7 de gener.

Últimas noticias

Contenido relacionado