Puig estrena la seua segona legislatura reunint patronal i sindicats perquè el diàleg social siga “decisiu”

Es constituiran quatre comissions: una social presidida per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra; una altra sobre transició ecològica amb el vicepresident segon i titular d'Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; una tercera d'industrialització amb el conseller d'Economia, Rafa Climent, i l'última de finances i model productiu amb el responsable d'Hisenda, Vicent Soler

El ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat aquest dimecres el primer acte de la seua segona legislatura amb una reunió amb la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i els sindicats CCOO PV i UGT-PV per a posar les bases de l’impuls del diàleg social, en un mandat que espera “decisiu” per a aconseguir els objectius econòmics i socials.

Les tres parts han fixat per al pròxim mes de juliol la primera trobada del ple de la mesa del diàleg social de la Comunitat Valenciana, “amb totes les potes” dels sectors implicats, previsiblement durant la primera quinzena, com ha avançat Puig després de la trobada al Palau de la Generalitat.

Es constituiran quatre comissions: una social presidida per la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra; una altra sobre transició ecològica amb el vicepresident segon i titular d’Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; una tercera d’industrialització amb el conseller d’Economia, Rafa Climent, i l’última de finances i model productiu amb el responsable d’Hisenda, Vicent Soler.

Puig ha recordat el seu compromís d’obrir la legislatura amb una reunió conjunta amb la patronal i els sindicats i ha destacat la “posició tractora” de tots i el diàleg social com a “fi en si mateix” per a la millora de l’economia valenciana.

MÉS ENLLÀ DE 2023

Empresaris, sindicats i Consell treballaran per un model de diàleg social “sostingut en el temps” i “situat des del primer moment en un horitzó 2023”, fins al final de la legislatura. Ara bé, el ‘president’ ha cridat a “anar més enllà” i pensar en els reptes de la Comunitat Valenciana per a 2030, sobretot en la superació dels dèficits socials.

En aquest context, Puig ha confiat que es mantinga la reactivació econòmica valenciana i ha promès que els instruments de la Generalitat contribuiran a eixe creixement. Ha reafirmat que el diàleg social serà un dels eixos durant els pròxims quatre anys com a “palanca per al desenvolupament i la governança de la Comunitat”.

Com a president de la patronal valenciana, Salvador Navarro ha agraït la reunió a tres bandes i ha defès que empresaris i sindicats estiguen “junts pel benestar general”, malgrat les lògiques diferències.

D’UGT-PV, el secretari, Ismael Sáez, ha promès que els sindicats seguiran “barallant” per millorar les condicions laborals i ha demanat “claredat” en les regles del joc. “Puig entén que el pacte social està absolutament encarrilat en el diàleg”, ha asseverat.

Ha felicitat la CEV per la seua constitució a nivell autonòmic “de forma decidida i estable”, doncs veien necessari “una patronal potent”. Açò sí, ha recordat que la passada legislatura es “va frustrar” un acord entre els sindicats i aquesta organització sobre els drets d’empreses subrogades amb l’administració, davant el que ha plantejat la possibilitat de crear delegats de prevenció de riscos a la Comunitat sense funció inspectora.

Per part de CCOO PV, el seu secretari general, Arturo León, ha instat al fet que la participació siga més decidida i una major visibilització de la contribució dels agents econòmic-socials. Com a reptes, ha apuntat el reforç dels serveis públics, la protecció social, la lluita contra el canvi climàtic, la transformació de l’economia o el canvi tecnològic.

I en ocupació, “una aposta decidida per la creació de treballat i un missatge més contundent del Consell per a combatre la precarietat laboral i que ho incorpore en el seu discurs amb més rotunditat”. Per a aconseguir-ho, el titular de CCOO PV ha ressaltat el consens per a crear un observatori contra l’economia submergida i ha demanat el desenvolupament de la llei de responsabilitat social corporativa i mesures contra la bretxa salarial entre dones i hòmens.

FINANÇAMENT, “REPTE COMÚ”

Tant la patronal com els sindicats coincideixen que el canvi de model de finançament autonòmic segueix com a gran “repte comú” i volen “seguir barallant” per a aconseguir-ho durant aquesta legislatura, encara que creuen que fa falta “més que voluntat”.

També saluden la creació de la nova Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital que capitanea Carolina Pascual des d’Alacant. La CEV ho veu com un reconeixement que “la Comunitat ha d’augmentar sí o sí la seua capacitat d’innovació” i UGT-PV pensa que és “molt bona idea”.

Ara bé, el representant d’aquest sindicat ha lamentat que l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI), creada durant la passada legislatura, s’ha vist “llastrada” per la falta de claredat en les seues competències i les de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace). Per tant, espera que la nova conselleria servisca per a establir què correspon a cada departament.

ValenciàEspañol