Puig i Oltra discrepen sobre la crema de fotos en la concentració on participava gent del Bloc

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat respecte a la cremà de fotos del Rei, Rajoy i el jutge Llarena, que “sempre és censurable” que es “creme qualsevol cosa, excepte les falles” mentre que la vicepresidenta, Mònica Oltra, ha dit que “forma part de la llibertat d’expressió”.

Després d’un acte en el Palau de la Generalitat, tots dos dirigents han estat preguntats per la concentració d’ahir a la vesprada enfront de la Delegació del Govern a la Comunitat en la qual van participar membres del Bloc per demanar la llibertat dels “presos polítics catalans” on es van cremar fotos de representants institucionals.
Sobre este tema, Ximo Puig ha assegurat que este “no és el camí, no puc estar d’acord. Respecte la llibertat d’expressió però crec que ha d’estar basada també en el respecte a les persones i a les idees de cadascun”.

“No em sent en absolut concernit per actuacions d’aquest tipus”, ha indicat Puig per afegir: “Sempre és censurable que es creme res, qualsevol cosa excepte les falles”.
Per la seua banda, Oltra ha assenyalat que és “irrellevant que al meu em semble censurable o no. A qui no li sembla censurable és al Tribunal Europeu de Drets Humans, que fa escassos dies va dictar una sentència en la qual va establir que cremar fotos de prefectures d’estat o de polítics forma part de la llibertat d’expressió”.
“Que al meu em semble o no censurable és irrellevant, al Tribunal Europeu de Drets Humans no l’hi sembla i si no l’hi sembla al màxim tribunal que té la Unió Europea en matèria de drets humans, al meu tampoc”, ha asseverat.

Respecte a la concentració en la qual va participar el Bloc, que forma part de la coalició Compromís, de la qual Oltra és co-portaveu, ha indicat que això “cal plantejar-li-ho en termes democràtics”.
“Les persones que acudeixen a una concentració per sol·licitar la llibertat de polítics que estan a la presó provisional forma part de la democràcia i dels drets fonamentals de les persones a acudir, i és l’expressió que ens fa ser societats democràtiques”.
Segons Oltra, “sense esta lliure expressió no hi ha societats democràtiques, per tant no sé per què ha de generar polèmica que algú expresse lliurement la seua opinió en el marc d’un estat democràtic”.

La vicepresidenta ha subratllat que hi ha veus en l’àmbit penal i constitucionalista, “la majoria panelistes de prestigi”, que estan “qüestionant que la figura de la presó provisional en aquest cas siga la més adequada”.
“Dins d’aquest marc en el qual tothom s’expressa lliurement no sé per què persones que formen part de Compromís no poden expressar-se en aquests mateixos termes de llibertat”, ha assenyalat.

Preguntada per si està d’acord amb aquests magistrats i panelistes, Oltra ha assenyalat que no creu que això “se solucione amb presó provisional”.
Al seu judici, “ací fa falta solucionar un problema polític, el quid de la qüestió no és qui va o no a una manifestació a la qual té dret a anar per l’article 21 de la Constitució”.
“Hi ha un problema polític que el Govern de M. Rajoy no sap ni vol solucionar i que s’està deixant solucionar als jutges quan els jutges no poden solucionar problemes polítics que s’han de solucionar en l’àmbit de la democràcia, del diàleg i de la política”.

Segons Oltra, “el problema és un govern que ha fet desistiment de funcions, perquè crec que li convé seguir avivant les flames en compte d’aplacar els ànims i arribar a una solució dialogada d’un conflicte que és real i que no anem a acabar solament per la via judicial”.EFE

CatalàEspañol