Puig i Oltra prometen que no hi haurà retallades en política social

El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha garantit als partits de l'oposició que "no hi haurà cap retallada en dret social".

El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha garantit als partits de l’oposició que “no hi haurà cap retallada en dret social”, en educació, sanitat i servicis socials, en el pla d’ajust que haurà d’escometre el Consell per la seua situació financera, així com que el seu “únic cap” són els valencians i no el Govern central.

“No donarem ni un pas arrere”, ha afegit la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, durant la sessió de control a Puig en el ple dels Corts, a preguntes de PP i Cs sobre l’estat financer de la Generalitat i les futures retallades.

Puig ha posat l’accent que el Botànic II “avançarà en la millora de la societat valenciana” i ha reconegut que lamenta “si cal fer algun ajust”, a més de posar en valor la “unitat parlamentària” actual entre els tres partits de govern (PSPV, Compromís i Unides Podem).

Açò sí, ha reiterat que la situació es deu al fet que PP i Cs, “tan defensors de la unitat d’Espanya”, van votar en contra al Congrés al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2019, “els millors de la història” per a la Comunitat.

“Des del 2015, hem aconseguit que hi haja una convergència real en inversió pública i inversió social”, ha asseverat, comparant la situació de l’anterior govern del PP, “a deu punts de la convergència de despesa”, amb l’actual “a només tres punts”.

Ha posat com a exemple que, des de l’inici de la legislatura, “hi ha milers de professors nous, centenars de centres educatius que han tret els alumnes de barracons, 644 milions d’euros més per a la dependència, 1.140 milions a la sanitat pública, un milió de valencians que ja no paguen el repagament farmacèutic…”. “Això són les retallades? És una política clarament en positiu”, ha recalcat.

També ha replicat les crítiques de “malbaratament” de la presidenta del PPCV i portaveu del grup ‘popular’, Isabel Bonig, afirmant que “sembla que vinga del més enllà” i que l’anterior govern va aconseguir “el rècord mundial en assessors i conselleries”.

A açò ha sumat “l’exemple a seguir de la comunitat de Madrid –on governa el PP amb Cs i el suport de Vox–, la que té més càrrecs públics i el sou més alt: 135 alts càrrecs que cobren més que el president de la Generalitat”. I ha rematat: “L’únic cap que té aquest president són els valencians, que quede clar”.

OLTRA: “ESTEM TOTS D’ACORD”

En la seua intervenció, Oltra ha replicat les crítiques de Cs que la sessió de control és al govern i al president i no als partits, a més de coincidir amb Puig en què “no hi haurà cap retrocés en política social, ni en educació ni en sanitat ni en servicis socials”. “En això estem tots d’acord”, ha emfatitzat.

Ha criticat la “tergiversació” de l’afirmació del diputat ‘taronja’ Fernando Llopis que “Compromís va demanar que la sanitat assumira les retallades”. Per contra, ha promés que el Botànic II no donarà “ni un pas arrere en la millora de la vida dels valencians”.

EL PP LI DEMANA QUE “ESCORTE LA VEU D’UN POBLE”

Per part de l’oposició, Bonig ha lamentat que Puig torne a Les Corts “per obligació” i li ha exigit que “no faça com l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero el 2008, que deia que no hi havia crisi i tot eren brots verds”, abans d’apuntar l’augment de l’atur a la Comunitat o el volum d’acomiadats per ERE.

La ‘popular’ ha qüestionat que el Botànic II tinga “autoritat moral” i “estiga preparat de veres per a afrontar la crisi amb Compromís i Podem en el govern”, mentre el president del Govern en funcions i del PSOE, Pedro Sánchez, “els vol lluny”. “‘Escolte la veu d’un poble’: la gent demana que retalle dels seus ‘endollats’, els 17 milions en assessors, els 130 alts càrrecs que ha col·locat…”, ha reivindicat.

També ha criticat que “un vicepresident florer com (Rubén Martínez) Dalmau –Podem– no té conselleria ni pressupost” i ha tornat a retraure-li que “passe d’avançar eleccions per a visibilitzar l’infrafinançament a amagar el conseller d’Hisenda (Vicent Soler)” i que passe “de la manifestació a la submissió”.

CatalanSpanish