Puig impulsarà una llei que desenvolupe i done estabilitat al Fons de Cooperació Municipal

Puig i Gaspar han abordat la possibilitat de tindre ara en compte factors que fa quatre anys no estaven sobre la taula com la despoblació, afegint fons complementaris

El president de la Generalitat, Ximo Puig, preveu impulsar una llei per a desenvolupar i donar estabilitat al Fons de Cooperació Municipal, un mecanisme estatutari engegat fa quatre anys, per a poder dotar-ho de més recursos i fins i tot incloure criteris contra la despoblació.

Així li l’ha traslladat al president de la Diputació de València, Toni Gaspar, en la reunió que tots dos han mantingut en el Palau de la Generalitat en el marc de la ronda de contactes que el cap del Consell ha previst per a l’inici d’aquest nou curs polític.

Al final de la trobada, Gaspar ha explicat als mitjans aquesta voluntat de Puig de desenvolupar el Fons de Cooperació Municipal (que figura en l’article 64 de l’Estatut d’Autonomia) amb una llei que permeta donar-li “estabilitat i mecanismes per a poder anar ampliant quantitats”.

El president provincial ha valorat aquesta iniciativa com una “bona notícia” perquè els ajuntaments portaven reclamant aquest fons durant dos dècades i li ha donat en els últims quatre anys autonomia als consistoris, a més de no tindre “pràcticament burocràcia” associada: “Com a president, i també com a alcalde, pense que és una molt bona iniciativa perquè aquest fons ha donat moltíssim oxigen i autonomia”.

Ha incidit que els municipis tenen l’1 de gener recursos per a poder decidir a què els destinen “sense passar per convocatòries o multitud de traves administratives”.

Al seu juí, les administracions “han de ser simples i servir” als ajuntaments de la millor manera possible, per la qual cosa aquest fons “va a ser una part important en la qual va a pivotar aquesta legislatura”.

Segons ha remarcat Gaspar, les administracions han de coordinar-se i “posar-se d’acord” en temps complicats. Ha indicat que el bloqueig polític a nivell nacional “evidentment condiciona” sobretot en matèria de finançament i recursos, però “el món segueix” i cadascun té les seues competències, dins de les quals pot actuar.

“Els ajuntaments segueixen i el fons l’única cosa que fa és donar-los autonomia, els recursos previstos de la Generalitat i la Diputació es poden donar de moltíssimes maneres, fins que no existia el fons es donaven per a fer unes coses i unes altres no, a alguns sí i a uns altres no… des que està el fons són criteris transparents i cal seguir en eixa línia”, ha incidit.

A més, ha apuntat, Puig i Gaspar han abordat la possibilitat de tindre ara en compte factors que fa quatre anys no estaven sobre la taula com la despoblació, afegint fons complementaris.

En la reunió també han abordat qüestions pendents com l’estat de les comissions que tenen establides: la de transferència de competències i la de pressupostos. S’han emplaçat a seguir treballant en les dos després de l’aturada estival i dels mesos anteriors, marcats per les convocatòries electorals.

Sobre l’estat d’eixa comissió que estudia la transferència de competències, ha indicat que està en la part tècnica i se segueix en el full de ruta inicial, sempre amb l’objectiu d’usar “de la millor manera possible” els recursos dels valencians.

Preguntat sobre si en la reunió han abordat els ajustos a realitzar des del Consell i com podrien afectar la corporació provincial, Gaspar ha explicat que han parlat “una mica de tot” i Puig ha mostrat la seua “preocupació” a l’hora d’elaborar els pròxims pressupostos amb un govern central en funcions.

“És una preocupació del president, evidentment, i va a ser una preocupació en la qual se’n va a haver de posar tota l’energia possible perquè afecte el mínim possible durant els pròxims mesos en l’execució final d’aquest pressupost i l’elaboració del de 2020”, ha conclòs.

CatalanSpanish