Puig li demana a Montoro que faça viable el finançament de les comunitats

641

Davant la reestructuració que demana Montoro per a les comunitats, el president de la Generalitat, Ximo Puig, li reclama una compensació al govern enfront de la infrafinançament. “Ara del que es tracta és de passar comptes i efectivament fer viables a les comunitats autònomes”, ha dit Puig. En la mateixa línia el president de l’Associació d’Empresaris Valencians (AVE), Vicent Boluda, ha expressat el seu desacord amb la política que vol realitzar Montoro en eliminar la “quitació del deute” de les Comunitats Autònomes. L’esmorzar d’ahir entre Puig i Boluda per tractar temes com la desocupació i interessos que beneficien a ambdós, com la infraestructura del corredor mediterrani, a més Puig, va elogiar l’esforç que realitzen els empresaris valencians davant la competència internacional. Però l’assumpte del deute autonòmic oferint una reestructuració alternativa a la quitació per part del Govern d’Espanya, anava a ser un altre tema damunt de la taula. El president de la Generalitat considera que el model de finançament aplicat durant aquests últims anys ha perjudicat seriosament a la Comunitat Valenciana, “no es tracta de fer victimisme, es tracta simplement de ser just”.

Una altra de les queixes que va exposar Puig, va anar l’incompliment i el compromís del Govern presidit per Mariano Rajoy pel que fa al projecte de finançament que devia estar abans de 2017, un acord que es va adoptar l’any passat en la Conferència de Presidents, el no dur-ho a terme li resta credibilitat a les institucions i així l’hi ha fet saber avui dimecres a Madrid, en l’acte per inaugurar la reobertura de l’oficina de la Generalitat Valenciana. Boluda defensa a l’actual Consell afirmant que no és un “dilapilador”, ja que el deute que pesa sobre la Comunitat Valenciana és una “llosa” i els valencians estan rebent el mateix servei amb menys diners. El descontentament del dirigent empresarial davant la decisió del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en afirmar que no hi hauria condonació de deute autonòmic, Vicent Boluda no ho considera deute, més aviat, és l’aportació de diners a una infrafinançament de l’anterior Govern de la Comunitat.

Ximo Puig va acusar Rajoy de deslleialtat per rebutjar la quitació del deute autonòmic per cridar-la després reestructuració, “no és un debat entre polítics” ha aclarit, es tracta “de buscar fórmules de diàleg i de consens, de buscar una fórmula que finalment faça que els ciutadans espanyols siguen iguals visquen en la comunitat autònoma que visquen, tinguen la mateixa prestació de servei públics”, ha afegit Puig. El plantejament que vol fer el govern del PP al reestructura el deute, és la possibilitat d’alleujar a les autonomies més endeutades, però açò no vol dir que se’ls vaja a perdonar o condonar els diners que deuen. En aquest cas, el deute de la Comunitat Valenciana ascendeix a uns 44.435 milions segons dades molt recents del Banc d’Espanya.