Ximo Puig reivindica l’IVAM com a referent de modernitat

El president assegura que el museu ha recuperat la seua identitat i mira cap avant com a element vertebrador del territori valencià.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat el paper que ha exercit el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) com a referent de modernitat i ha reafirmat la seua confiança en una institució que, tal com ha expressat, mereix un “compromís clar” de totes les forces polítiques, socials i culturals que permeta continuar amb la gestió independent i professional recuperada en l’actualitat.

Puig s’ha pronunciat així durant la inauguració de l’exposició ‘Temps Convulsos. Històries i microhistorias en la col·lecció de l’IVAM’ amb motiu del 30 aniversari del museu, acte en el qual també ha intervingut el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i que ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i d’altres membres del Consell.

El titular del Consell ha recordat que l’IVAM va sorgir, ara fa trenta anys, de la voluntat de la societat de gaudir de la cultura i es va convertir des dels seus inicis en símbol de modernitat i en nexe d’unió entre artistes i ciutadania, una trajectòria que ho va convertir en centre de referència internacional.

L’IVAM “va ser un èxit” d’una societat valenciana “oberta i dinàmica” que va aspirar no solament a renovar l’art, sinó també consciències i actituds, ha indicat el president, que s’ha referit al llegat que va deixar en aquest sentit Carmen Alborch, que defensava -ha recordat- el compromís del museu “amb la modernitat, però també amb la justícia, la llibertat, la igualtat i la solidaritat”.

El museu ha sigut un “exito” quan “ha tingut les idees clares i ha sabut fer realitat un projecte cultural exigent i dirigit a tots”, ha subratllat el president, que ha afegit que l’experiència viscuda en els anys immediatament precedents a etapa actual han demostrat que “el perill de la involució existeix”. “Tots hem de recordar com un projecte de llibertat i alliberador pot quedar en res, pot perdre l’ànima”, ha dit.

El president ha recordat que en 1989, l’any en què va nàixer aquesta institució, els valencians havien recuperat l’autogovern, per la qual cosa la seua creació va ser fruit “de les ànsies d’un poble per gaudir de la cultura” i d’un moment en el qual canviaven la forma i el contingut dels centres artístics.

En l’actualitat, la institució ha tornat als seus orígens per a recuperar la seua identitat i projectar-se renovada cap al futur com a element “vertebrador” per al territori valencià, “un futur ja present” en el Centre d’Art d’Alcoi (CADA) “i amb la mirada posada a Castelló i en la seua ampliació a València”, ha dit.

El responsable de la Generalitat ha subratllat, en aquest sentit, que l’IVAM és de nou notícia per mèrits propis i ha recuperat el seu paper com a lloc de reflexió i debat per a persones de tota edat i condició social, per la qual cosa ha manifestat el seu desig que, quan torne a fer-se balanç dins d’altres 30 anys, aquest siga encara més positiu.

Suport de la Generalitat 

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat, per part seua, que la ciutadania valenciana gaudeix amb l’IVAM d’un projecte sòlid que compta amb tot el suport de la Generalitat i que gaudeix també una “gran resposta” per part de la societat, ja que el museu ha rebut en 2018 més de 170.000 visitants, un 26% més que l’any anterior.

El titular de Cultura ha defensat en aquest sentit que el Consell ha treballat per a recuperar el prestigi de la institució introduint canvis que han concitat la unanimitat i que li atorguen més autonomia, control i transparència, i també incrementant el pressupost fins als 9,3 milions d’euros, la qual cosa permet tornar a “mirar el present i el futur amb optimisme i esperança”.

Marzà ha afirmat que, al llarg dels seus 30 anys, l’IVAM ha viscut alguns grans moments i també uns altres “per a oblidar”, per la qual cosa ha destacat que aqueix treball per a recuperar l’essència d’un museu al servei de la societat valenciana cerca “fer justícia al seu llegat i la seua trajectòria”.

El director de l’IVAM, José Miguel García Cortés, s’ha referit a la institució com “el museu de tots els valencians” i ha assegurat que aquests primers 30 anys de vida han sigut possibles “gràcies a l’esforç, la il·lusió i el treball de molta gent”, per la qual cosa ha agraït el suport “de les 800 persones que tenen el carnet d’amic/a de l’IVAM” i de totes les persones visitants.

Publicitat