Puig defensarà a Londres minimitzar al màxim els ‘efectes nocius’ del ‘brexit’

Malgrat que l'Acord de Retirada garanteix els drets i llibertats dels ciutadans, la Unió Duanera i la integritat del Mercat únic de la UE durant el període transitori que va del pròxim 29 de març al 31 de desembre de 2020, cal esperar efectes induïts sobre els ciutadans

El president de la Generalitat, Ximo Puig, es reunirà aquest dilluns amb l’ambaixador espanyol a Londres, Carlos Bastarreche, per a defensar que els “efectes nocius” del “brexit” es “minimitzen al màxim”.

Puig, que abordarà el procés de negociació de l’acord sobre la relació futura del Regne Unit amb la Unió Europea, demanarà la plena reciprocitat dels drets dels ciutadans i es reunirà amb un grup de valencians residents a Regne Unit, segons un comunicat de la Generalitat.

Segons el president, el Consell pretén “millorar les circumstàncies” de l’acord, sobretot en el referit als drets dels ciutadans, tant dels valencians residents a Regne Unit com dels més de 75.000 britànics que viuen en la Comunitat Valenciana.

Les accions del Consell “s’intensificaran”, ha asseverat el cap de l’Executiu valencià, per a preservar la “relació tan important” que la Comunitat Valenciana manté amb el Regne Unit, tant en matèria comercial com pel nombre de residents.

Així, el cap del Consell prossegueix amb la seua agenda referent al Brexit i, després de reunir-se el passat 3 de desembre amb l’ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, es reunirà aquest dilluns amb el seu homòleg espanyol per a analitzar l’acord de retirada del Brexit, així com la relació futura que es negociarà durant el període transitori i el seu impacte per a la Comunitat Valenciana.

Malgrat que l’Acord de Retirada garanteix els drets i llibertats dels ciutadans, la Unió Duanera i la integritat del Mercat únic de la UE durant el període transitori que va del pròxim 29 de març al 31 de desembre de 2020, cal esperar efectes induïts sobre els ciutadans.

Així, en la reunió amb l’ambaixador espanyol es tractaran punts com el manteniment i aplicació dels drets que gaudeixen, en l’actualitat, tant els britànics en territori comunitari com els valencians residents a Regne Unit o la facilitat dels desplaçaments turístics.

En la reunió també es tractarà el procés de negociació que tindrà lloc durant el període de transició entorn de l’acord sobre el futur de la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea.

Sobre aquest tema, la Generalitat exigeix garantir la màxima transparència, així com la implicació de les comunitats autònomes en aquest procés, a més de l’impuls d’acords de mobilitat basats en la no discriminació entre estats i amb plena reciprocitat per a ambdues parts.

També des del Consell, es demanda evitar establir barreres innecessàries al comerç, establint principis comuns en matèria de regulacions tècniques, fitosanitàries o estandarditzacions.

A més, el president realitzarà una visita al Victòria and Albert Museum (V&A Museum), on es troba el Retaule de Sant Jordi del Centenar de l’Emploma.

Segons Puig, el Consell i el museu treballen en la signatura d’un conveni de col·laboració perquè el retaule gòtic puga traslladar-se, “almenys, temporalment” a la Comunitat amb motiu de la commemoració dels 600 anys de la Generalitat.

Aquest retaule, “obra fonamental del gòtic valencià”, estava situat en la desapareguda església de Sant Jordi de València, i representa en una de les seues escenes principals la batalla del Puig que va obrir les portes a la conquesta de València en 1238.

Puig ha qualificat de “fet simbòlic” que la Generalitat recupere en el seu sisé centenari aquest retaule històric, que no es troba a València “des de fa més de 3 segles”, amb els inicis de l’aplicació del Decret de Nova Planta.

CatalanSpanish