Puig promet la matrícula gratuïta als universitaris que aproven tot

El president de la Generalitat i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha anunciat que si surt reelegit en les eleccions autonòmiques del 28 d'abril els estudiants universitaris que aproven totes les assignatures tindran, al curs següent, la matrícula gratuïta.

El líder del PSPV-PSOE i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en un acte polític del PSOE amb un miler de càrrecs i militants aquest dissabte en el Paranimf de la Universitat d'Alacant. EFE

En un acte polític del PSOE amb un miler de càrrecs i militants en el Paranimf de la Universitat d’Alacant que ha tancat el president del Govern i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, Puig ha realitzat aquest anunci en el context d’una política en la qual “no hi ha res més important que l’Educació i igualtat d’oportunitats”.

A més, ha promés que multiplicarà per cinc les ajudes de la Generalitat als estudiants Erasmus universitaris i als de Formació Professional (FP), la qual cosa implicarà l’augment del nombre de beneficiaris.

PublicitatAVL

En la clausura de l’acte, Pedro Sánchez s’ha referit a aquest assumpte en aplaudir “el que ha anunciat avui” el president valencià “en defensa de les universitats públiques”.

“Comptes amb tot el suport i la comprensió del Govern d’Espanya”, ha agregat Sánchez.

La iniciativa anunciada per Puig es produeix al final d’una legislatura en la qual els diners per a la matrícula gratuïta en la universitat ha passat de 14 a 30 milions d’euros, la qual cosa ha afavorit que actualment el 30 per cent dels estudiants no paguen per aquest concepte.

Davant Sánchez i el candidat socialista a la Comissió Europea, l’holandès Frans Timmermans, Puig ha defensat que “la Comunitat Valenciana no es pot entendre sense Espanya ni sense Europa” i ha repassat els passos donats en els últims quatre anys per a superar la que denominada “hipoteca reputacions” valenciana a la UE.

D’aquest període, ha comentat en to irònic que als polítics arribats de la Comunitat els “feien passar per l’escàner (a Brussel·les) perquè efectivament s’estava baix sospita”, la qual cosa es traduïa en 10 procediments oberts i en què la valenciana fos “l’única regió d’Europa condemnada per falsificar les xifres

Ha confessat que se sent “estupefacte” quan sent al president nacional del PP, Pablo Casado, dir que se sent orgullós del fet pel seu partit en la Comunitat en les dues últimes dècades, i li ha recordat que “tres dels últims quatre presidents del PP estan imputats o en la presó”.

Per a Puig, “el PP és un, gran i indivisible: el mateix que hi havia és el mateix que hi ha, i encara no han demanat perdó a la societat pel mal greu” que, al seu judici, va causar.

Entre les dades que ha aportat, que durant el seu mandat l’atur ha baixat del 23 al 13 per cent, la qual cosa es tradueix en 225.000 persones més treballant, i que la inversió estrangera s’ha multiplicat el cent per cent.

Del finançament, ha dit que Sánchez no ha pogut solucionar-ho en els vuit mesos que ha estat al capdavant de l’Executiu i ha agregat que continuarà exigint-lo, al mateix temps que ha valorat els pressupostos que finalment no van tirar endavant per incloure per a la Comunitat el 10 per cent de les inversions.

Puig ha tancat la seua intervenció lligant el seu futur polític al de Sánchez: “Ho accepte, ho dic, perquè el que li va bé a Pedro, li anirà bé als valencians”.

Per part seua, el candidat dels socialistes europeus a la Presidència de la Comissió, l’holandés Frans Timmermans, ha demanat que “no torne a repetir-se” l’ocorregut a Andalusia, en referència als partits moderats que han “flirtejat amb l’extrema dreta”, i ha assegurat que en el Vell Continent “els socialismes munten amb bici amb el vent de les dretes en contra”.

“Però això ens motiva a pedalar cada vegada més fort per a véncer aquest desafiament i a liderar l’escamot”, ha postil·lat Timmermans, qui confia que els socialistes siguen “el mur de contenció” enfront de l’extrema dreta europea.

A més de Sánchez, Puig i Timmermans, han participat en l’acte el candidat socialista local, Francesc Sanguino, l’aspirant a les Corts, Ana Barceló, i el número u alacantí al Congrés, el ministre Pedro Duque, mentre que també ha estat el ministre valencià de Foment, José Luis Ábalos, entre altres.

Esta publicació està disponible en : Valencià