Puig: “en aquest moment i per patriotisme no convocaria eleccions”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que “avui estem més segurs d’acabar la legislatura que fa uns pocs dies” i ha precisat que “en aquest moment i per patriotisme” no convocaria eleccions.
En un esmorzar informatiu, organitzat pel Club Segle XXI, Puig ha dit que “votar es votarà segur” però “es vota quan hi ha condicions” i, en aquest moment, “el Govern té majoria suficient per a no convocar”.
Puig també ha remarcat la “gran oportunitat” que suposa el Govern de Pedro Sánchez i que “Espanya faria bé en no malgastar“.
I ha afirmat que l’Executiu de Sánchez genera una imatge “d’estabilitat i de canvi”. “Açò és bastant inqüestionable” ha subratllat.
En un acte en el qual ha sigut abrigallat pels ministres valencians José Luis Ábalos, de Foment; i Carmen Munt, de Sanitat, a més de la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, Puig també ha plantejat un acord territorial que confluïsca en una reforma de la Constitució, “en la qual s’escolten totes les veus i es tinguen en compte les singularitats”, també de Catalunya.
I ha deixat clar que “aqueix pacte no pot esperar”.
Puig s’ha referit a l’Espanya de les autonomies com una “Espanya d’èxit” però ha exigit que es “actualitze” enfront de les mirades recentralitzadores de l’Espanya radial.
Ací ha fet una referència implícita a Catalunya i ha retret els mecanismes d’intervenció cap a les autonomies i l’accés recurrent al Tribunal Constitucional.
“La recentralització no és la solució, és el problema” ha dit al mateix temps que ha subratllat que la intel·ligència no és centralista “és diversa, en el centre i en la perifèria”.
Per açò, ha demanat “canviar l’atmosfera” i ha considerat irracional que en moments de crisi territorial no s’haja reunit la Comissió General de les Comunitats Autònomes en el Senat.
En aqueix acord entre territoris, Puig també ha situat la transformació econòmica i un gran acord per la productivitat que situe a Espanya en la “nova economia”.
Per açò, ha demanat al Govern d’Espanya “lleialtat institucional” que tinga camí “d’anada i volta”.
Preguntat per l’elecció del substitut de Mariano Rajoy al capdavant del PP, Puig ha subratllat la seua “estima personal i respecte” a Rajoy i ha aconsellat als populars convocar primàries perquè és una manera de “reflotar” la política.
No obstant això, ha reconegut que “quan un adversari vol romandre en l’error, no convé distraure-ho”.
Sobre el Corredor Mediterrani, Puig ho ha reivindicat “ara i per sempre” perquè és un eix fonamental i una infraestructura “incontestable” i s’ha mostrat convençut que el nou ministre de Foment, d’origen valencià, “farà justícia”.