domingo, 14 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig recorda que l’autogovern valencià passa per Europa

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que es duga a terme un avanç cap a la integració europea des d’una “aliança entre els pobles, les regions i els ciutadans de tota Europa” que permeta recuperar l’esperit europeista i, al mateix temps, ha reclamat “un canvi profund” en les polítiques amb l’objectiu de superar la fractura social.

“Per al Govern valencià, Europa ha sigut sempre l’esperança, la democràcia i la civilitat”, ha assenyalat el cap del Consell, que ha presidit l’acte de commemoració celebrat amb motiu del Dia d’Europa en el Palau de la Generalitat, al que també han assistit altres membres del Consell.

En el 60 aniversari de la fundació de la Unió Europea, Puig ha recalcat que la Generalitat no és “indiferent” ni “neutral” davant la qüestió de la integració europea. “Des del Govern valencià volem més Europa i millor Europa, una Europa amb un pilar social fort que faça recuperar, d’una vegada, la voluntat europeista de la majoria de ciutadans de tots els països d’Europa”, ha asseverat.

D’igual manera, ha recordat també que la capacitat d’autogovern del poble valencià, així com la seua capacitat per a projectar-se cap a món, ha de passar “necessàriament” per Europa.

No obstant això, el President ha advertit de la necessitat de dur a terme un “canvi profund” en les polítiques de la Unió Europea, prioritzant “més inversions i més polítiques d’inclusió i de reequilibri” per a poder superar la fractura social que existeix actualment.

A més de la commemoració del 60 aniversari dels Tractats de Roma, documents fundadors de la Unió Europea, aquest 9 de maig es compleixen també 30 anys de l’inici del Programa Erasmus, que, com ha recordat Puig, “va ser una gran iniciativa” perquè ha permés “descobrir món” a molts joves de la Comunitat Valenciana.

Per açò, ha reivindicat que es duguen a terme més actuacions d’aquest tipus en el si de la Unió Europea i que aquesta institució tinga “una mirada més arrelada en les necessitats que els ciutadans tenen en aquests moments”.

En l’acte de celebració del Dia d’Europa celebrat en el Palau de la Generalitat també ha intervingut el delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, qui ha subratllat que el “somni” europeu és un somni “pel qual val la pena viure”, fins i tot encara que en l’actualitat passe “per moments difícils”.

En aquest sentit, Calabuig ha incidit que aquesta commemoració del Dia d’Europa és “l’expressió de la confiança de superar les dificultats, i també de l’esperança de guanyar un futur comú de progrés, llibertat, igualtat i fraternitat entre tots els pobles europeus”.

La cerimònia també ha comptat amb la participació de dos alumnes beneficiaris de beques Erasmus que han reflexionat sobre la seua experiència en l’estranger gràcies a aquest programa de mobilitat; Llija Jaillard, estudiant de la Université Tolouse Jean Jaurès i actualment cursant l’any acadèmic en la Universitat de València; i Ismael Mollá Insa, estudiant de la Universitat de València i actualment cursant l’any acadèmic en la Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universitt de Bonn.

El punt final ho han posat els alumnes de l’Escola Coral de l’Eliana, que han interpretat l’Himne Europeu, “l’Oda a l’Alegria’ composta per Ludwig van Beethoven per a la seua novena simfonia. A més, la façana principal del Palau de la Generalitat s’ha il·luminat durant la nit d’aquest 9 de maig amb el lema del 60 aniversari per a commemorar la fundació de la Unió Europea.

Setmana Europea

El Govern valencià ha organitzat un programa d’activitats en el Palau de la Generalitat que durarà tota la setmana per a commemorar que aquest 9 de maig se celebra el Dia d’Europa. D’aquesta manera, la seu del Consell romandrà oberta al públic del 8 al 12 de maig, en horari de 10 a 19 hores, i albergarà en el seu pati gòtic una exposició per a commemorar el 60 aniversari de la signatura dels Tractats de Roma, documents que van donar origen a la Unió Europea. Aquesta mostra proposa un recorregut per la història recent d’aquesta institució supranacional però, al mateix temps, cerca aportar una visió reflexiva sobre el seu futur.

Després de romandre una setmana en el Palau de la Generalitat, l’exposició sobre els 60 anys de la Unió Europea es traslladarà a Castelló i a tots aquells municipis de la Comunitat Valenciana que així ho sol·liciten.

Així mateix, amb l’objectiu d’obrir la reflexió sobre el futur d’Europa a tota la ciutadania, l’Executiu valencià ha traslladat el servei d’informació virtual Europe Direct al mateix Palau de la Generalitat, on s’ha instal·lat una urna en la qual els valencians i valencianes que visiten la seu del Consell puguen participar amb les seues propostes. Totes les aportacions que ací s’arrepleguen, juntament amb les realitzades online a través de Europe Direct, seran traslladades a les institucions europees.

Últimas noticias

Contenido relacionado